czwartek, 4 września 2014

Naleśniki gryczane z warzywami




Jak wcześniej pisałam naleśniki gryczane rządzą :) Inspirują na śniadania, obiady  czy podwieczorki. Tym razem wersja obiadowa - z farszem warzywnym. Mmm... pycha :)
Kasza gryczana
woda
sól
przyprawy (papryka wędzona, słodka, ostra, kurkuma, kolendra, oregano)

Farsz:
2 marchewki
1 mała cukinia
300-500 g pieczarek
cebula

1.Naleśniki przygotować według przepisu podstawowego, dodając na koniec przyprawy.
2.Usmażyć i przykryć talerzem
3. Wszystkie składniki na farsz zetrzeć na tarce (lub potraktować krótko blenderem - dla leniwych jak ja :))
4. Podsmażyć cebulę, dodać marchewkę, potem cukinię i pieczarki, aż wszystkie warzywa będą miękkie i nie będą surowe. Doprawić do smaku (u mnie papryka ostra i słodka, pieprz, czarnuszka).
5. Farsz kłaść na naleśniki, zawijać i układać w naczyniu żaroodpornym. Całość można posypać przyprawami, serem (dla nie wegan) lub zalać śmietanką roślinna ( niestety przy pierwszej wersji naleśników niestety jeszcze nie odkryłam śmietanki słonecznikowej i padło na ser, aby ucieszyć biednego pozbawionego wszystkich ulubionych smaków męża ;)). Na wierzchu super sprawdza się papryka wędzona (raz nabyta, dodawana przeze mnie aktualnie do wszystkiego ;P)



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz