Książki, z których czerpię wiedzę i inspirację i które
szczerze polecam:
(Przeczytanie ich może zmienić nasz sposób odżywiania i
patrzenia na świat, te książki były przełomem w moim życiu i moim myśleniu o
jedzeniu)
1. Odżywianie według
pięciu przemian, B. Temelie, wyd. Czerwony Słoń, Gdańsk 2000
Pierwsza książka, którą przeczytałam i jak pisałam - która
zmieniła moje życie. Dzięki lekturze tej pozycji zmieniłam moje podejście do
gotowania i odzyskałam zdrowie, które jest niczym innym jak stanem równowagi w
organizmie (znana nam homeostaza). A co najlepsze - gdy równowaga jest zatrącana
- wiem dlaczego tak się dzieje i co robić, aby jak najszybciej ją przywrócić. Przy najpopularniejszym przeziębieniu na pewno
pierwszą czynnością nie jest bieg do apteki po leki na objawy przeziębienia lub grypy lub tabletki z witaminą C. Najlepiej
po prostu ugotować zdrową zupę z samych świeżych warzyw i ziół, wypić duszkiem
i położyć się spać. Ale tego wszystkiego dowiecie się sami, gdy zajrzycie do tej
książki.
2. Gotowanie według
pięciu przemian, B. Temelie, B. Trebuth, wyd. Czerwony Słoń, Gdańsk 2007
Ta książka to jakby kontynuacja "Odżywiania...",
chociaż osoby, które poprzedniej nie czytały spokojnie od tej książki mogą
zacząć swoją przygodę z pięcioma przemianami. Książka jak sam tytuł wskazuje
jest o gotowaniu - jest to po prostu przewodnik po zdrowym gotowaniu ze
"184 przepisami dla wzmocnienia duszy i ciała" - a co najważniejsze pod
każdym przepisem znajdziemy wskazówki, dla kogo ten przepis może być
odpowiedni, a komu może nie posłużyć dla zdrowia. Książka kucharska - bo tak
można tą pozycję nazwać opatrzona jest 100 stronnym wstępem, tak aby każdy kto
po nią sięgnie w miarę wiedział "o co chodzi".
3. Odżywianie według
pięciu przemian dla matki i dziecka, B. Temelie, B. Trebuth
wyd. Czerwony Słoń, Gdańsk 2003
Ta pozycja została napisana z myślą o odżywianiu dzieci, o
których dietę powinniśmy dbać szczególnie, ponieważ dla rozwijającego się organizmu
nie ma nic ważniejszego (oprócz miłości) niż zdrowe jedzenie. Co najmniej do 7 roku życia dziecko rozwija
swoją odporność, która posłuży mu na całe życie, co pokazuje jak niezwykle
ważne jest poświęcenie uwagi temu czym karmimy swoje dziecko.* Pierwsze objawy
alergii już powinny być powodem do nie pokoju, ponieważ alergia to nic innego
jak osłabienie systemu immunologicznego - kiedy to na normalne bodźce organizm
reaguje nadwrażliwością, co wskazuje, że organizm najprawdopodobniej jest
osłabiony i nie funkcjonuje tak, jak powinien.** Mało tego, podobno to co zjemy
do 10 roku życia dla naszego zdrowia i przyszłego życia ma 6-krotnie większe
znaczenie niż to, co zjemy przez resztę życia, tak więc naprawdę warto
poświęcić chwilę czasu na zapoznanie z
tym czym warto karmić nasze dzieci aby były zdrowe. Książka moim zdaniem
powinna być obowiązkową pozycją dla rodziców dzieci do 18 roku życia (później
już zazwyczaj żywią się same i na zmiany może być za późno...) oraz małżeństw
planujących dzieci, ponieważ odżywianie nie tylko w ciąży, ale również przed
poczęciem może pozytywnie (lub niestety negatywnie) wpłynąć na zdrowie
przyszłego dziecka.****
4. Odżywianie dla
zdrowia, P. Pitchford, wyd. Galaktyka, Łódź 2008
Gorąco polecam tę książkę - szczególnie tym nieprzekonanym
do wschodniej filozofii zdrowia. Jeśli ktoś jest szczerym wyznawcą nauki i tylko takie argumenty odnośnie odżywiania i
zdrowia do niego przemawiają - jest idealnym odbiorcą tej książki. A przy
okazji dowie się, że założenia medycyny chińskiej mają potwierdzenie w
badaniach naukowych i nie są to tylko "chińskie czary - mary".
Książka to swoiste kompendium wiedzy o żywieniu, która łączy najnowsze
osiągnięcia w nauce z tradycjami wschodnimi. Jeśli miałabym polecić tylko jedną
książkę, wybrałabym tę!
5. Poczuj się dobrze
ze swoim ciałem, B. Temelie, wyd. Czerwony Słoń, Gdańsk 2011
Książka została napisana z myślą o osobach, które chcą
(naprawdę) zdrowo schudnąć. Porady jak zgubić
zbędne kilogramy, które ciążą nie tylko nam, ale przede wszystkim naszemu
zdrowiu i zacząć żyć zdrowo oraz (co najważniejsze) pokochać swoje ciało takie,
jakim jest. A zmiany niepostrzeżenie przyjdą same...
6.Zaskakująca kasza i ryż, M. Białołęcka, wyd. Czerwony
Słoń, Gdańsk 2011
Jest to po prostu książka kucharska. Ale przepisy w niej
zawarte, to nie są "po prostu" przepisy! Wszystkie rodzaje kasz w
absolutnie nowej odsłonie. Wystarczy, że mamy ugotowaną kaszę, która została
np. z obiadu, a możemy wyczarować przekąskę, deser - ciasteczka, kremy,
puddingi, placki, pasty na chleb... Książka jest PO PROSTU genialna! A ja często
z niej korzystam - i te przepisy też na tym blogu publikuje i publikować będę (bo
jeszcze cały czas dużo przepisów przede mną).
7. Wzmacniaj odporność prostym pożywieniem, B. Żak - Cyran,
wyd. Galaktyka, Łódź 2012
8. Jedz i żyj zgodnie z porami roku, B. Żak - Cyran, wyd.
Galaktyka, Łódź 2007
9. Odżywiaj dziecko w zgodzie z natura, B. Żak - Cyran, wyd.
Galaktyka, Łódź 2006
10. Kuchnia zdrowia i młodości, B. Żak - Cyran, wyd.
Galaktyka, Łódź 2006
11. Alchemia pożywienia, B. Żak - Cyran, wyd. Galaktyka,
Łódź 2008
12. Odnowa na talerzu, B. Żak - Cyran, wyd. Galaktyka, Łódź
2008
13. Dieta Roślinna na co dzień, Julieanna Hever , wyd.
Galaktyka, Łódź 2013
* Odżywianie
według pięciu przemian dla matki i dziecka, B. Temelie, B. Trebuth wyd. Czerwony Słoń, Gdańsk 2003
** Odżywianie
według pięciu przemian dla matki i dziecka, B. Temelie, B. Trebuth wyd. Czerwony Słoń, Gdańsk 2003
*** Dieta
Roślinna na co dzień, Julieanna Hever , wyd. Galaktyka, Łódź 2013
**** Odżywianie
według pięciu przemian dla matki i dziecka, B. Temelie, B. Trebuth wyd. Czerwony Słoń, Gdańsk 2003