Jest, jest, jest!!! Macie ochotę na chipsy? Albo jakieś inne słone przekąski? Do sklepu daleko czy blisko?
Nieważne! Bo oto nadchodzi smaczna, zdrowa wersja dla przekąskowych podjadaczy! :)
Dziki Naśladowco dzięki Ci!
Składniki:
cieciorka ( u mnie ok 300 g suchej)
oliwa z oliwek / olej sezamowy
papryka wędzona ( 1-3 czubate łyżeczki)
papryka słodka ( 1-3 czubate łyżeczki)
płatki drożdżowe / drożdże nieaktywne*
oregano ( 1 łyżeczka)
sól
Przygotowane:
1. Dzień wcześniej namoczyć ciecierzycę. Wodę odlać, zalać świeżą i gotować około godziny, najlepiej z dodatkiem kombu lub wakame (wodorosty).
2. Ugotowaną fasolkę wymieszać z oliwą z oliwek i przyprawami.
3. Wyłożyć na blachę do pieczenia i piec jakieś 30 - 45 minut
* Nadają cudowny serowy smak. Warto się w nie zaopatrzyć przy wegańskim, a przynajmniej "małoserowym" gotowaniu, naprawdę dodają fajnego aromatu. Tak dla ciekawostki - ekstrakt drożdżowy jest własnie w większości słonych zakąsek gdzie pojawia się smak serowy - bo przecież nie dają tam sera :)
Bazowałam na tym przepisie
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz