niedziela, 11 października 2015

Zupa krem z fenkuła



Ten przepis to tak naprawdę nie tylko przepis na zupę z fenkuła. To jest mój ulubiony przepis na dowolną zupę. Przepis uniwersalny. Wystarczy, że mam 500 g dowolnego warzywa (pietruszki, selera, marchewki, cukinii, brokuła, kalafiora, dyni, pieczarek, szparagów, ... ) dodaję 100 g kaszy jaglanej lub ryżu i zalewam pięcioma szklankami wody. Po 30 minutach mam pyszną, pożywną, sycącą zupę dla 2-4 osób na 2 dni. Na trzeci dzień robię "tę samą" zupę - tylko z innego warzywa. I tym sposobem mam sprawdzony patent na zupę. A dobra zupa nie jest zła :)
A tak na poważnie to zupa jest najprawdopodobniej najzdrowszym posiłkiem na świecie.
Jest niskokaloryczna, lekkostrawna, pożywna, wszystkie składniki odżywcze z produktów, które wchodzą w jej skład zostają "w środku". Przede wszystkim jest posiłkiem gotowanym, rozgrzewa żołądek, a warzywa i zboża, które wchodzą w jej skład dostarczają dużo błonnika, który jest prebiotykiem- a więc odżywia florę bakteryjną jelit, dzięki czemu jelita lepiej pracują i organizm lepiej trawi - a więc i lepiej przyswaja, to co zostało mu podane. Problemem surowych warzyw i owoców jest to, że nie zawsze się one dobrze trawią. Gdy ktoś ma słabsze trawienie- a więc osłabione / nieszczelne jelita wtedy nawet te cudowne witaminy znajdujące się w surowych produktach nie zostaną wchłonięte. Dlatego gotowane posiłki są tak wartościowe dla naszego zdrowia - łatwo się trawią, łatwo przyswajają. Dowodem może być dobre samopoczucie po posiłku - sytość, ale nie ociężałość i brak efektów ubocznych jak wzdęcia (które są własnie dowodem, ze jedzenie się nie strawiło tylko fermentuje w jelitach produkując dwutlenek węgla). Dlatego też polecam jedzenie zup codziennie ;)

500 g fenkuła (2-3 sztuki) lub innego warzywa jednego rodzaju (nie mieszam kilku rodzajów warzyw w jedne zupie)
1 cebula
100 g ryżu lub kaszy jaglanej
1 łyżeczka soli
1 łyżka cukru
suszona włoszczyzna (bez soli) - opcja
4-5 szklanek wody
oliwa z oliwek / masło klarowane

1. Posiekać cebulę
2. Od fenkułą odkroić pędy (to co wyglądem przypomina seler naciowy), a resztę warzywa pokroić na kawałki.
3. Podsmażyć cebulę, posolić, dodać fenkuł i ryż. Dodać suszoną włoszczyznę lub przyprawy i zalać wodą. Gotować 30 minut.
4. Po ugotowaniu zmiksować
Gotowe!


Przepis pierwotnie zainspirowany książką "Zaskakująca kasza i ryż" Marioli Białołęckiej

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz