wtorek, 18 marca 2014

Kotlety z pieczarek (wegańskie)


To chyba moje ulubione kotlety. Najlepsze w ich przygotowaniu jest to, że potrzebujemy tylko dwóch głównych składników - pieczarek i płatków owsianych. Idealnie komponują się z "tradycyjnym" obiadem - ziemniaczkami i gotowanym warzywem. A gdy zostaną z obiadu równie dobrze "leżą" na kanapce. 
Składniki:
  • 300-500 g pieczarek
  • 1 szkl płatków owsianych
  • 1-2 cebule
  • majeranek, oregano
  • sól, pieprz


  1. Pokroić cebulę i pieczarki (lub zetrzeć na tarce o grubych oczkach - w zależności od tego czy chcemy większe czy mniejsze ślady pieczarek w kotletach)
  2. Płatki owsiane przełożyć do miski  i zalać wrzątkiem do linii płatków. Zostawić na 20 minut, po czym odlać ewentualny nadmiar wody
  3. Podsmażyć cebulę i pieczarki i smażyć aż do wyparowania wody, którą "puszczą" pieczarki.
  4. Gdy pieczarki odparują całą wodę, połączyć je z namoczonymi płatkami owsianymi, doprawić solą, pieprzem i oregano. Formować kotlety i obtaczać w mące (bardzo dobrze sprawdza się orkiszowa).
  5. Smażyć na patelni z obydwu stron, po ok 5 minut.


Smacznego!




1 komentarz: