poniedziałek, 3 marca 2014

Makaron z sosem grzybowym

To było moje odkrycie.  Zupa grzybowa kojarzy mi się z wigilią i moją babcią, która jest specjalistką w jej przyrządzaniu. Sos grzybowy do makaronu pasuje jak żaden inny. Tylko ten odwieczny problem - trzeba zabielić mlekiem, albo o zgrozo śmietaną (najlepiej 30%). No właśnie... A jakby tak zrobić sos grzybowy bez grama mleka?

Udało się :) Efekty poniżej

Składniki:
  • 2-3 garści grzybów suszonych
  • 500 ml wody
  • cebula
  • 50 - 75 g kaszki kukurydzianej
Przepis:

  1. Grzyby zalać wodą - ok. 500 ml, najlepiej wieczorem i zostawić na następny dzień.
  2. Następnego dnia podsmażyć posiekaną cebulę (najlepszy smak daje masło - zwykłe lub klarowane), posolić, następnie dodać odsączone grzyby i smażyć krótką chwilę.
  3. Zalać wodą z grzybów i dodać kaszkę kukurydzianą - ilość zależy od tego jak gęsty sos chcemy otrzymać.
  4. Gotować 30 min, po czym zmiksować mikserem.

W międzyczasie ugotować ulubiony makaron - w moim przypadku były to jęczmienne rurki, ale chyba nawet lepszy byłby orkiszowy.


Smacznego!



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz