poniedziałek, 10 marca 2014

Słodkie placki z kaszy jaglanej (bezglutenowe)


Jako, że została mi kasza jaglana z poprzedniego obiadu i ostatnio miałam dobrą passę we wszelkich jaglanych plackach, które rzeczywiście wychodziły takie, jakie miały wyjść ,podjęłam wyzwanie i zrobiłam placki z kaszy jaglanej na słodko. Wyszły całkiem, całkiem. Usmażyłam je wieczorem, a rano czekało na mnie miłe śniadanko. Byłam jednak podejrzewana o niedosmażenie placków, dlatego też z góry chciałabym zaznaczyć, że kasza jaglana (ugotowana) w wypiekach zachowuje się inaczej niż mąka i nadaje im trochę inną konsystencję - bardziej wilgotną i zbitą. Warto jednak spróbować - po pierwsze jeśli kasza została nam z obiadu - dajemy jej "drugie życie". Po drugie - urozmaicamy sobie "kaszowe" menu, serwując kasze pod różnymi postaciami - dzięki temu mniejsze prawdopodobieństwo, że jedzenie kaszy nam się znudzi. I po trzecie (powód najbardziej przekonywujący)- to jest naprawdę smaczne danie :)

Składniki:
  • 400 g ugotowanej kaszy jaglanej
  • 200 g mleka ryżowego
  • 3 łyżki ksylitolu
  • 2 żółtka
  • 8 łyżek mąki kukurydzianej
  • 2 jabłka
  • ekstrakt waniliowy
  • cynamon
  • 2 białka


Przygotowanie:
  1. Ugotowaną kaszę jaglaną i mleko ryżowe miksujemy na gładki krem. Dodajemy ksylitol i żółtka i miksujemy ponownie.
  2. Dodajemy kaszę kukurydzianą, cynamon i ekstrakt waniliowy i krótko miksujemy
  3. Obieramy jabłko i kroimy na kawałki lub ścieramy na tarce i dodajemy do masy.
  4. Ubijamy białko na sztywną pianę. Gdy jest już ubite dodajemy partiami do masy i delikatnie mieszamy.
  5. Rozgrzewamy olej na patelni (w przypadku tych placków raczej jest konieczny, aby łatwo odchodziły z patelni) i nakładamy ciasto. Smażymy z obu stron na złoty kolor.
  6. Możemy podawać z cukrem pudrem, owocami lub dżemem itp.
Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz