poniedziałek, 10 marca 2014

Potrawka z pęczaku z warzywami i wędzonym tofu


To przepis z mojej ulubionej książki z kaszowymi przepisami. Oczywiście go zmodyfikowałam, ponieważ nie miałam wszystkich wymaganych składników - ale potrawa była naprawdę smaczna. Oryginalnie danie nazwane jest gulaszem, jednak moim zdaniem absolutnie gulaszu mi nie przypomina, nazwałam więc to to "potrawką".  Wygląda dosyć specyficznie - jak to jednogarnkowe dania z kaszą, jednak smakuje naprawdę dobrze. Na pewno warto spróbować - wtedy przekonacie się sami!


Składniki:
  • 1-2 cebule
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 plasterki posiekanego imbiru
  • 90 g kaszy jęczmiennej PĘCZAK
  • 125 ml białego wina
  • 750 ml wody
  • 250 ml mleka kokosowego
  • 200 g obranej marchewki
  • 500 g brokułu
  • 1 kostka wędzonego tofu
  • 2 czubate łyżki mąki kokosowej (lub zmiksowanych wiórków kokosowych)
  • olej kokosowy (lub inny)
  • gałka muszkatołowa
  • zioła prowansalskie


Przygotowanie:
  1. Pokrojoną cebulę podsmażyć i posolić, dodać czosnek, imbir i smażyć chwilę. Dodać pęczak i smażyć chwilkę, po czym zalać wszystko winem i mieszać ok 3-5 minut.
  2. Dodać wodę i pokrojoną marchewkę, gałkę muszkatołową i gotować  pod przykryciem 25 minut. W międzyczasie pokroić brokuł (oddzielić różyczki).
  3. Po 25 minutach dodać mleko kokosowe, mąkę kokosową, zioła prowansalskie i brokuły. Gotować 20 minut.
  4. W międzyczasie pokroić tofu w kostkę i podsmażyć na patelni, aby było chrupiące.
  5. Gdy pęczak się ugotuje doprawić do smaku solą i pieprzem. Nakładać miseczek i posypywać tofu.

Smacznego!

Na podstawie przepisu z : "Zaskakująca kasza i ryż" M. Białołęcka



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz