środa, 26 marca 2014

Gęsta gorąca czekolada bez mleka, kakao i cukru :) (wegańska)



Gdy za oknem ponownie pojawiła się szaruga i deszcz, a z domu nie za bardzo chce się wychodzić, tylko zaszyć pod kocykiem z kubkiem gorącej czekolady, wtedy trzeba ją zwyczajnie zrobić :) A że nie pijam krowiego mleka, ręce by mnie bolały gdybym miała wrzucić do garnka tabliczkę czekolady, toteż serwuję dzisiaj zdrowszą wersję napoju para czekoladowego. Smakuje naprawdę całkiem, całkiem :) Myślę, że osoby na diecie też się uśmiechną do tego przepisu.


Składniki:
  • 600 ml mleka ryżowego
  • 4 łyżki kaszy jaglanej (opłukanej)
  • 4 suszone daktyle
  • 1 łyżeczka esencji waniliowej
  • 3 łyżki karobu lub 1-2 kakao
  • 3 łyżki syropu z agawy (ew. miód)

Przygotowanie: 
  1. Przepłukać kasze jaglaną na sicie.
  2. Zagotować mleko ryżowe z kaszą jaglaną i suszonymi daktylami. Gotować na malym ogniu 20-30 minut.
  3. Dodać esencję waniliową, kakao i syrop z agawy, przełożyć do blendera i zmiksować. Gotowe!


Smacznego!


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz