piątek, 7 marca 2014

Pierogi orkiszowe z pasternakiem


Pierogi te, choć odbiegają od tradycyjnych białych klusek zarówno kolorem jak i smakiem, naprawdę smakują wyśmienicie. Robiłam je już na słodko z jabłkami oraz na ostro - z pasternakiem, kaszą gryczaną i grzybami (na wigilię), mięsem, a w najbliższych planach mam również zamiar wykonać je z soczewicą i szpinakiem (osobno ;)). Po mimo tego, że przepis na ciasto wykonany jest z mąki pełnoziarnistej, ciasto bardzo łatwo się zagniata, wałkuje i lepi pierogi (mi wykonywało się te czynności nawet łatwiej niż z ciastem z białej mąki). Pierogi te robiła nawet moja babcia, zwolenniczka raczej tradycyjnej kuchni i potwierdziła, że ciasto naprawdę "dobrze się zachowuje". Zachęcam do przekonania się samemu!


Ciasto:
  • 3 szkl mąki orkiszowej pełnoziarnistej
  • 1 szkl wrzątku


  1. Mąkę wysypać na stolnicę, usypać dołek, w który powoli wlewać wrzątek. Wszystko zagarnąć nożem i zagnieść.
  2. Gdy ciasto nie będzie już parzyć wyrobić ręcznie aż będzie sprężyste. Całość można również wyrobić mikserem,  jednak na koniec i tak dobrze jest chwilę pougniatać ciasto rękę.
  3. Ciasto podzielić na dwie części. Najpierw rozwałkować pierwszą część i powycinać kółka szklanką, potem drugą.


Farsz:
  • 500 g pasternaku
  • 2 -3 cebule
  • masło
  • sól, pieprz


  1. Pasternak obrać, pokroić na mniejsze części i ugotować w osolone wodzie lub bulionie (bez glutaminianu sodu!).
  2. W międzyczasie obrać cebulę, podsmażyć na maśle, posolić.
  3. Gdy pasternak jest już ugotowany przełożyć go na podsmażoną cebulkę i razem krótko przesmażyć.
  4. Całość przełożyć do blendera i zmiksować.
  5. Gotowy farsz przekładać na wycięte z ciasta kółka i lepić rękoma.
  6. W międzyczasie zagotować wodę, osolić.
  7. Wkładać partiami pierogi (maksymalnie po 10) i gotować  5 minut od włożenia do wody.
  8. Całość można polać roztopionym masłem lub okrasić duszoną cebulką.
Przepis na pierogi można również wykorzystać dodając inne nadzienie - np. soczewicę lub szpinak.


Smacznego!
Inspirowany przepisem z:  www.orkiszowepola.pl











1 komentarz:

  1. Trochę zmodyfikowałem przepis, dodałem półtorej łyżeczki cukru brązowego na 3 szklanki mąki i wsypałem trochę bazylii do ciasta. Zrobiła taki lekko ziołowy smak, trochę gorzkawy, ale ciekawy. Jako farszu użyłem zielonej soczewicy też z dodatkiem cukry brązowego i odrobiną bourbon'u. Muszę przyznać, że wyszło całkiem nieźle. Z podwójnej porcji ciasta wyszło mi dobrze ponad 50 pierogów (a użyłem największej szklanki w mieszkaniu).

    OdpowiedzUsuń