Gdy poprzedniego dnia nie ugotowaliśmy sobie jaglanki lub owsianki, a lubimy lub chcemy jeść (lub jedno i drugie) śniadania na ciepło, polecam ekspresowy przepis na hmm... "amarantusówkę".
Składniki:
- 500 ml mleka ryżowego waniliowego (lub zwykłe, wtedy można dodać esencję waniliową - nie mylić ze sztucznym aromatem!)
- 20-30 łyżek amarantusa ekspandowanego (popping)
- 1-2 łyżki ksylitolu
Przepis:
Zagotować mleko ryżowe i dodać ksylitol, a następnie
amarantus ekspandowany. Ilość łyżek zależy od konsystencji jaką chcemy uzyskać -
czy na gęsto czy zbliżoną do zupy mlecznej. Ja dodałam 25 łyżek i otrzymałam
amarantusówkę na pół gęsto.
Można dodać dżem lub owoce do smaku - w moim przypadku to
wiśnie z kompotu babcinej roboty :)
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz