poniedziałek, 3 marca 2014

Amarantusowe śniadanko!


Gdy poprzedniego dnia nie ugotowaliśmy sobie jaglanki lub owsianki, a lubimy lub chcemy jeść (lub jedno i drugie) śniadania na ciepło, polecam ekspresowy przepis na hmm... "amarantusówkę".

Składniki:
  • 500 ml mleka ryżowego waniliowego (lub zwykłe, wtedy można dodać esencję waniliową - nie mylić ze sztucznym aromatem!)
  • 20-30 łyżek amarantusa ekspandowanego (popping)
  • 1-2 łyżki ksylitolu

Przepis:
Zagotować mleko ryżowe i dodać ksylitol, a następnie amarantus ekspandowany. Ilość łyżek zależy od konsystencji jaką chcemy uzyskać - czy na gęsto czy zbliżoną do zupy mlecznej. Ja dodałam 25 łyżek i otrzymałam amarantusówkę na pół gęsto.

Można dodać dżem lub owoce do smaku - w moim przypadku to wiśnie z kompotu babcinej roboty :)


Smacznego!



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz