środa, 12 marca 2014

Orkiszowa tarta z soczewicą


Zazwyczaj zdrowe potrawy wbrew pokutującym mitom są naprawdę smaczne - wystarczy potrafić je doprawić. Jednak głównym problemem zdrowej kuchni jest fakt, że te wszystkie gotowane zboża i warzywa wyglądają hmm... mało zachęcająco, szczególnie dla osób przywykłych do "tradycyjnej" mięsnej kuchni. W tym przypadku myślę jednak, że ta tarta może swoim wyglądem zachęcić nawet "oporne" osoby, które w swojej kuchni wyznają tylko "staropolskie" potrawy. A soczewica właśnie w staropolskiej kuchni zajmowała istotne miejsce - już w XIII wieku na naszych ziemiach była uprawiana, a w domach jadana. A mięso... gościło tylko na stołach szlachciców i na ucztach. A na co dzień... Soczewica Panie!  ( O "starości" orkiszu nie wspomnę - to pradawna odmiana pszenicy uprawiana już w IX wieku) Można więc nazwać to danie absolutnie staropolskim ;)


Spód:
  • 1 szkl mąki orkiszowej pełnoziarnistej
  • 100 g masła
  • 1 jajko
  • zioła prowansalskie
  • sól


Wierzch:
  • 3 cebule
  • 4 ząbki czosnku
  • 1,5 szkl soczewicy czerwonej
  • 2 szkl wody
  • przyprawa curry
  • sól 

Przygotowanie:

  1. Wszystkie składniki na ciasto zagnieść (ręcznie lub wymieszać mikserem) i wyłożyć wcześniej nasmarowaną formę do tarty.
  2. Wstawić do piekarnika i piec 30 minut w 180 stopniach.
  3. W czasie gdy ciasto się piecze, obrać i pokroić cebulę oraz przepłukać soczewicę.
  4. Podsmażyć cebulę, dodać sól i przyprawę curry, smażyć aż będzie unosił się zapach przypraw.
  5. Dodać soczewicę i smażyć krótko z cebulą i przyprawami. Następnie dodać wodę i gotować na małym ogniu aż do wchłonięcia, mieszając od czasu do czasu.
  6. Gdy soczewica wchłonie już całą wodę, a tarta się upiecze, przełożyć na upieczoną tarte i podawać. Ewentualnie wstawić jeszcze na chwilę do piekarnika.

Tarte możemy również wykonać wcześniej i potem tylko odgrzać.

Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz