Jedno z moich ulubionych śniadań, cudownie smakuje i
przyjemnie grzeje brzuszek od rana, a do tego syci... na długo. Amerykańscy naukowcy badali wszystko i wszystkich, również
zjadaczy owsianki i okazało się, że osoby jedzące rano owsiankę, odczuwają głód
dopiero po 4 godzinach. Owsianka bezkonkurencyjnie wygrała z innymi
śniadaniami, również pełnoziarnistym muesli , bo surowe płatki, a gotowane - to
nie to samo. Powie Wam o tym Wasz żołądek :)
Ja zazwyczaj przygotowuję owsiankę wieczorem, a rano
odgrzewam dodając trochę wody i ewentualnie słodząc oraz posypując rodzynkami i
orzechami.
Składniki:
(na 2 porcje)
- 0,5 szkl płatków owsianych ZWYKŁYCH
- 1 szkl wody
- cynamon (do smaku)
- 1-2 jabłka (opcja)
- do słodzenia: miód, syrop z agawy, daktylowy, klonowy lub melasa (opcji jest wiele)
Przygotowanie:
- Płatki owsiane zalać wodą i doprawić cynamonem, zagotować i gotować na małym ogniu, aż woda się wchłonie (jeśli przygotowujemy płatki na następny dzień nie musi się wchłonąć całkowicie - może do połowy, wtedy łatwiej się odgrzewa następnego dnia)
- Jeśli chcemy przełamać smak owsianki dodając jabłuszko, podczas gdy owsianka się gotuje obierzmy je i zetrzyjmy na tarce lub zmiksujmy (poszatkujmy) w blenderze. Dodajmy jabłko, gdy zdejmiemy owsiankę z ognia.
Pyszny i zdrowy pomysł na śniadanie! Polecam :)
OdpowiedzUsuń