poniedziałek, 3 marca 2014

Makaron z sosem pomidorowym i oliwkami - idealny lunchbox

Ugotowałam makaron do sosu grzybowego i pojawił się tradycyjny już problem - nie wiem ile wsypać do wody, bo nie wiadomo ile się dzisiaj zje, a zawsze boję się, że będzie za mało. Makaron więc został, a ja pomyślałam, że może by tak szybciutko urozmaicić tradycyjne kanapki do pracy i zamiast chlebka na zakwasie zrobić makaron.
Tak też zrobiłam - sosik robi się naprawdę prosto i szybko.


Składniki:
  • 1-2 cebule czerwone
  • 1-2 ząbki czosnku
  • 1 puszka pomidorów z puszki
  • 1 słoik oliwek czarnych
  • 2 łyżki kaszy gryczanej niepalonej
  • Oregano suszone 3 płaskie łyżeczki
  • Bazylia suszona 1 płaska łyżeczka

Przepis:
  1. Podsmażyć cebulę na oliwie z oliwek (lub innym tłuszczu, ale oliwa pasuje idealnie), posolić, można dodać trochę cukru aby cebula się skarmelizowała. Gdy cebulka się zeszkli / skarmelizuje dodać czosnek i smażyć chwilę aż poczujemy cudowny zapach.
  2. Dodać pomidory z puszki i 2 łyżki kaszy gryczanej - kasza ma zagęścić sos, aby nadawał się do transportowania w torbie, ale też nadać mu oryginalny smak.
  3. Dodać suszone oregano i bazylię.
  4. Gotować sos 20 -30 min, po czym zmiksować
  5. W międzyczasie pokroić oliwki na plasterki i ewentualnie ugotować makaron (jeśli nam nie został z innego dania)

W tym przepisie ten sam makaron jęczmienne rurki - polecam również makaron orkiszowy pełnoziarnisty.

Smacznego!



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz