Ugotowałam makaron do sosu grzybowego i pojawił się
tradycyjny już problem - nie wiem ile wsypać do wody, bo nie wiadomo ile się
dzisiaj zje, a zawsze boję się, że będzie za mało. Makaron więc został, a ja
pomyślałam, że może by tak szybciutko urozmaicić tradycyjne kanapki do pracy i
zamiast chlebka na zakwasie zrobić makaron.
Tak też zrobiłam - sosik robi się naprawdę prosto i szybko.
Składniki:
- 1-2 cebule czerwone
- 1-2 ząbki czosnku
- 1 puszka pomidorów z puszki
- 1 słoik oliwek czarnych
- 2 łyżki kaszy gryczanej niepalonej
- Oregano suszone 3 płaskie łyżeczki
- Bazylia suszona 1 płaska łyżeczka
Przepis:
- Podsmażyć cebulę na oliwie z oliwek (lub innym tłuszczu, ale oliwa pasuje idealnie), posolić, można dodać trochę cukru aby cebula się skarmelizowała. Gdy cebulka się zeszkli / skarmelizuje dodać czosnek i smażyć chwilę aż poczujemy cudowny zapach.
- Dodać pomidory z puszki i 2 łyżki kaszy gryczanej - kasza ma zagęścić sos, aby nadawał się do transportowania w torbie, ale też nadać mu oryginalny smak.
- Dodać suszone oregano i bazylię.
- Gotować sos 20 -30 min, po czym zmiksować
- W międzyczasie pokroić oliwki na plasterki i ewentualnie ugotować makaron (jeśli nam nie został z innego dania)
W tym przepisie ten sam makaron jęczmienne rurki - polecam
również makaron orkiszowy pełnoziarnisty.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz