czwartek, 6 marca 2014

Szarlotka orkiszowa (bez cukru)


To jedno z moich ulubionych ciast - jabłko idealnie nadaję się do wypieków nadając im słodycz, dzięki czemu nie trzeba ich za bardzo dosładzać, a mąka orkiszowa bardzo dobrze sprawdza się w słodkich wypiekach, ponieważ nie daje tak charakterystycznego, dominującego smaku jak mąka pszenna pełnoziarnista. Do tego cynamon i suszone owoce dodają cudownego aromatu, a co najlepsze - ciasto robi się naprawdę szybko!


Ciasto:
  • 2 szkl mąki orkiszowej pełnoziarnistej
  • 1 kostka masła (200 g)
  • 1 jajko
  • 2 łyżki miodu
  • kardamon


Na wierzch:
  • 4 duże jabłka
  • 2 łyżki ksylitolu (można pominąć)
  • garść rodzynek
  • kilka daktyli suszonych
  • cynamon


Przygotowanie:
  1. Nagrzać piekarnik do 180 stopni
  2. Wszystkie składniki na ciasto wymieszać. Ciasto wyrobić robotem lub ręcznie i podzielić na dwie części - jedną włożyć do zamrażalnika, a drugą wyłożyć blachę - tortownicę lub formę na tartę i włożyć do piekarnika na 15 minut.
  3. W tym czasie jabłka pozbawić gniazd nasiennych, nie obierać (chyba, że skórka jest bardzo zwiędła) i zetrzeć na tarce lub rozdrobnić w blenderze (wtedy jest szybciej)
  4. Daktyle suszone drobno pokroić  i razem z rodzynkami, ksylitolem i cynamonem dodać do masy jabłkowej i wymieszać
  5. Wyjąć upieczony spód z piekarnika, położyć na to masę z jabłek
  6. Z zamrażalnika wyjąć drugą część ciasta i zetrzeć na tarce na masę jabłkową lub odrywać kawałki rękoma i rozrzucać na masie.
  7. Piec w piekarniku ok. 35 minut w 180 stopniach


Smacznego!



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz