To jedno z moich ulubionych ciast - jabłko idealnie nadaję
się do wypieków nadając im słodycz, dzięki czemu nie trzeba ich za bardzo
dosładzać, a mąka orkiszowa bardzo dobrze sprawdza się w słodkich wypiekach,
ponieważ nie daje tak charakterystycznego, dominującego smaku jak mąka pszenna
pełnoziarnista. Do tego cynamon i suszone owoce dodają cudownego aromatu, a co
najlepsze - ciasto robi się naprawdę szybko!
Ciasto:
- 2 szkl mąki orkiszowej pełnoziarnistej
- 1 kostka masła (200 g)
- 1 jajko
- 2 łyżki miodu
- kardamon
Na wierzch:
- 4 duże jabłka
- 2 łyżki ksylitolu (można pominąć)
- garść rodzynek
- kilka daktyli suszonych
- cynamon
Przygotowanie:
- Nagrzać piekarnik do 180 stopni
- Wszystkie składniki na ciasto wymieszać. Ciasto wyrobić robotem lub ręcznie i podzielić na dwie części - jedną włożyć do zamrażalnika, a drugą wyłożyć blachę - tortownicę lub formę na tartę i włożyć do piekarnika na 15 minut.
- W tym czasie jabłka pozbawić gniazd nasiennych, nie obierać (chyba, że skórka jest bardzo zwiędła) i zetrzeć na tarce lub rozdrobnić w blenderze (wtedy jest szybciej)
- Daktyle suszone drobno pokroić i razem z rodzynkami, ksylitolem i cynamonem dodać do masy jabłkowej i wymieszać
- Wyjąć upieczony spód z piekarnika, położyć na to masę z jabłek
- Z zamrażalnika wyjąć drugą część ciasta i zetrzeć na tarce na masę jabłkową lub odrywać kawałki rękoma i rozrzucać na masie.
- Piec w piekarniku ok. 35 minut w 180 stopniach
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz