Ta pasta na chleb jest naprawdę przepyszna. Dowodem na to
może być fakt, że mój brat, który jest
"uczulony" na wszelką obecność kaszy jaglanej w jakimkolwiek daniu się nią zajadał , a nawet wziął przepis! Najlepiej przygotować ją z kaszy
jaglanej, która została nam z obiadu , tak, żeby nie fatygować się dodatkowo
gotowaniem kaszy (chociaż to nie taka duża fatyga... :) ). Przygotowanie jej to
dosłownie chwila, a porcja starcza na kilka dni, więc warto poświęcić 5 minut. A potem już tylko zajadać!
Składniki:
- 4 suszone morele (najlepiej niesiarkowane)
- 8 suszonych pomidorów ( z oleju)
- 250 g ugotowanej kaszy jaglanej
- 3 łyżki oleju od pomidorów suszonych
- 1 łyżka miodu lub syropu z agawy
- 1 łyżka (niepełna) sosu sojowego
- 3 łyżki soku z cytryny
- gałka muszkatołowa
- sól , pieprz (do smaku)
Przygotowanie:
- Do blendera wrzucić suszone morele i rozdrobnić. Następnie dodać suszone pomidory i rozdrobnić.
- Do blendera dołożyć kasze jaglaną i zmiksować na gładką masę.
- Następnie dodać pozostałe składniki i wszystko razem zmiksować.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz