czwartek, 6 marca 2014

Pasta rosa z kaszą jaglaną


Ta pasta na chleb jest naprawdę przepyszna. Dowodem na to może być fakt, że mój brat,  który jest "uczulony" na wszelką obecność kaszy jaglanej w jakimkolwiek daniu się nią zajadał , a nawet wziął przepis! Najlepiej przygotować ją z kaszy jaglanej, która została nam z obiadu , tak, żeby nie fatygować się dodatkowo gotowaniem kaszy (chociaż to nie taka duża fatyga... :) ). Przygotowanie jej to dosłownie chwila, a porcja starcza na kilka dni, więc warto poświęcić  5 minut. A potem już tylko zajadać!


Składniki:
  • 4 suszone morele (najlepiej niesiarkowane)
  • 8 suszonych pomidorów ( z oleju)
  • 250 g ugotowanej kaszy jaglanej
  • 3 łyżki oleju od pomidorów suszonych
  • 1 łyżka miodu lub syropu z agawy
  • 1 łyżka (niepełna) sosu sojowego
  • 3 łyżki soku z cytryny
  • gałka muszkatołowa
  • sól , pieprz (do smaku)


Przygotowanie:
  1. Do blendera wrzucić suszone morele i rozdrobnić. Następnie dodać suszone pomidory i rozdrobnić.
  2. Do blendera dołożyć kasze jaglaną i zmiksować na gładką masę.
  3. Następnie dodać pozostałe składniki i wszystko razem zmiksować.

Smacznego!

Na podstawie przepisu z : "Zaskakująca kasza i ryż" M. Białołęcka




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz