wtorek, 4 marca 2014

Naleśniki orkiszowe ze szpinakiem


Po prostu uwielbiam szpinak.  Z czosnkiem tworzą połączenie idealne. Do znienawidzonego w przedszkolu szpinaku przekonała mnie babcia, genialnie doprawiając go czosnkiem, solą i odrobiną cukru by wydobyć jego smak. Wielka porcja szpinaku położona na puree z ziemniaków i przykryta ugotowanym na twardo jajkiem najlepiej smakuje właśnie u babci, która nakładając go zawsze pytała :
-Tyle wystarczy?
- więcej
- Jeszcze?
- tak, jeszcze
- Proszę
- jeszcze...
- Jeszcze??? Bo nie starczy dla innych!
Ale dla mnie szpinaku nigdy za mało :) Sama najczęściej przygotowuje go z makaronem, jednak czasami trzeba odmiany i szczerze mówiąc - teraz chyba szpinak z naleśnikami będzie u mnie częstszym gościem :)

Ciasto:
  • 125 g mąki orkiszowej pełnoziarnistej
  • 1 jajko
  • 250 g wody gazowanej
  • 15 g roztopionego masła lub oleju (np. kokosowego)
  • 1/2 łyżeczki soli
  • pieprz, oregano
Farsz:
  • 250 g świeżego szpinaku baby
  • 1-2 cebule
  • 2-3 ząbki czosnku
  • sól
  • cukier / ksylitol
  • 2-3 łyżki kaszka manna orkiszowa
  •  

Przygotowanie:
  1. Składniki na ciasto zmiksować i odstawić do lodówki
  2. W międzyczasie okroić cebulę i podsmażyć, posolić by puściła soki i dodać wyciśnięty czosnek, dusić chwilkę na małym ogniu
  3. Przepłukać szpinak i dodać do cebuli i czosnku, przemieszać i przykryć, aby dusił się we własnym sosie.
  4. Gdy szpinak puści soki i znacznie zmniejszy swoją objętość, dodać kaszkę mannę orkiszową i przełożyć całość do blendera i zmiksować lub najpierw zmiksować, a potem zagęścić kaszką (gdy zmiksujemy z już dodaną kaszką nie będzie ona tak wyczuwalna - kolejność wykonania zależy więc od naszych upodobań - ja nie lubię wyczuwalnej kaszki więc miksuję gotową masę i potem już nic nie dodaję)

    * W tym przepisie szpinak zagęszczam kaszką aby masa była na tyle gęsta by łatwo utrzymywała się w naleśnikach, jednak ten sam przepis na szpinak można wykorzystać do makaronu, wtedy nie dodaję żadnych zagęstników i miksuję szpinak z sosem, który powstał podczas gotowania - powstaje wtedy idealna konsystencja sosu do makaronu.
  5.  Wyjąć ciasto na naleśniki i smażyć na małej patelni - najlepiej bez tłuszczu
  6.  Na gotowe naleśniki nakładać szpinak i zawijać w rulonik. Całość przełożyć do naczynia żaroodpornego i zapiekać w piekarniku ok. 10 min w 180 stopniach. Dla efektowniejszego wyglądu (lub jeśli ktoś lubi ser) można posypać po wierzchu tartą mozzarellą i suszonym oregano, jednak nie jest to konieczne.

Smacznego!





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz