wtorek, 4 marca 2014

Racuszki orkiszowe z jabłkiem


- A może zrobisz coś słodkiego?
- A co?
- Może naleśniki?
- Przecież wczoraj były... Zresztą ile można jeść słodkiego?
- No dobra to nie rób, pójdę do sklepu po jakiegoś batonika...
- Nie, nie, nie! Dobra zaraz coś wymyślę...
Pach, pach otwieram książkę, coś na szybko, coś czego dawno (lub nigdy) nie było. O! Nigdy nie robiłam racuszków, a w przedszkolu przecież tak mi smakowały... Jeszcze tylko pozamieniać składniki... I gotowe! Wyszły naprawdę dobre, ale co ciekawe następnego dnia na zimno były jeszcze smaczniejsze - nawet smsa z podziękowaniem dla żony dostałam! :)


Składniki:
  • 200 g jabłek - obranych , bez gniazd nasiennych
  • 250 g mleka ryżowego (waniliowego)
  • 1 jajko
  • 50 g ksylitolu / cukru trzcinowego
  • 30 g świeżych drożdży
  • 300 g mąki orkiszowej pełnoziarnistej
  • 50 g masła lub oleju do ciasta


Przygotowanie:
  1. Jabłka obrać i usunąć gniazda nasienne. Zetrzeć na tarce lub zmiksować w blenderze (lub pokroić w kawałki, jeśli wolimy bardziej wyczuć jabłko)
  2. Pozostałe składniki zmiksować i na koniec dodać starte jabłka i wymieszać.
  3. Odstawić w ciepłe miejsce na 30 min,
  4. Rozgrzać tłuszcz na patelni (masło klarowane daje super smak)po czym nabierać łyżką na patelnię i smażyć z obu stron, tak aby powstała chrupiąca skórka
  5. Przełożyć na talerzyk, można posypać cukrem pudrem (pyszne z trzcinowym waniliowym)
Smacznego!





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz