niedziela, 9 marca 2014

Zupa krem z dyni


W mojej kuchni dynia zawsze występuję na ostro. Od kiedy wypróbowałam połączenie pieczonej dyni z przyprawą curry, nie mogę się przemóc, żeby zrobić dynię na słodko. Ponadto za każdym razem gdy widzę dynię myślę "następnym razem spróbuję innego połączenia", ale jakoś za każdym razem nie mogę się oprzeć  miękkiej,  przypieczonej dyni i dodania do niej curry. Dynia jest warzywem typowo jesiennym , które ma naturę ogrzewającą i wzmacnia żołądek,  trawienie oraz odporność. Od kiedy odkryłam, że w moim ulubionym sklepie cały czas jeszcze sprzedawana jest dynia, zamawiam ją co tydzień i cieszę się jej smakiem, aż nie pojawią się wiosenne warzywne nowości.


Składniki:
  • 1 dynia hokkaido (ok.800 - 900 g)

(może być inna odmiana, natomiast hokkaido zazwyczaj ma odpowiednią wielkość na jedną porcję)
  • 2 cebule
  • 2-3 łyżeczki pasty curry (czerwona lub żółta)
  • 1 puszka mleka kokosowego ( można pominąć jeśli nie mamy lub nie odpowiada nam jego smak)
  • 1 l wody (lub 1,5 l jeśli nie dodajemy mleka kokosowego)
  • sól
  • przyprawa curry
  • olej kokosowy (lub inny, ale nie oliwa - ma zbyt charakterystyczny smak)
  • 100 g kaszki kukurydzianej (opcja - jeśli chcemy aby zupa była gęsta)


Przygotowanie:
  1. Dynie przekroić na 4 części ( to najtrudniejsze zadanie), polać olejem kokosowym i wstawić do piekarnika. Piec 1 h w 180 stopniach.
  2. Po upieczeniu oddzielić miąższ od skórki (zostanie nam około 400 g upieczonej dyni)
  3. Obrać i pokroić cebulę. Podsmażyć na oleju , dodać sól i przyprawę curry (ok. łyżeczka) i smażyć chwilę.
  4. Dodać upieczoną dynię, pastę curry, kaszkę kukurydzianą (opcja), mleko kokosowe (opcja) i wodę i gotować 30 minut.
  5. Na koniec zmiksować zupę i ewentualnie doprawić jeśli wolimy bardziej pikantną.

Uwaga!  Jeśli dynia nie jest za duża (ok. 1 kg ze skórką), a my wolimy gęstsze zupy kremy to lepiej dodać kaszkę kukurydzianą, która nie zmieni smaku zupy, a sprawi, że będzie gęsta i pożywna. W innym razie zupa będzie bardziej lejąca.
Co do smaku zupy z mlekiem kokosowym i bez - szczerze radzę zrobić zupę (co najmniej! ;) ) dwa razy i zadecydować, która smakuje nam bardziej. Ja jednak wolę czysty smak dyni, ale to moje preferencje, dlatego podaję opcję z mlekiem kokosowym.

Smacznego!



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz