wtorek, 25 marca 2014

Pilaw buraczkowy z kaszy jaglanej


Ten przepis wypatrzyłam jakiś czas temu na blogu z wegańskimi przepisami. Od tego czasu robiłam to danie już tyle razy, że znam przepis na pamięć i mogę go wykonać o każdej porze dnia (nawet nocy! ;) ). Danie jest naprawdę przepyszne, robi się bardzo szybko i co ważne - w jednym garnku, pozostawiając mało do mycia :)
Składniki:
  • 1 szkl kaszy jaglanej
  • 1 zącbek czosnku
  • 1 cebula
  • 1 szkl mleka kokosowego
  • 2 szkl wody
  • 500 g ugotowanych buraków

Przygotowanie:
  1. Obrać i pokroić cebulę.  Rozgrzać olej lub masło klarowane w większym garnku i chwilę podsmażać, po chwili dodać czosnek i sól.
  2. Kaszę jaglaną przepłukać na sicie i dodać do cebuli i czosnku, smażyć chwilę, po czym dodać mleko kokosowe i wodę.
  3. Gotować  aż do wchłonięcia. W międzyczasie pokroić buraki (wcześniej ugotowane / upieczone lub kupione już ugotowane zapakowane próżniowo - w lidlu)
  4. Gdy kasza wchłonie całą wodę dodać pokrojone buraki i przemieszać - gotowe!

Smacznego!

Z: weganie.blogspot.pl



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz