Mając ochotę na smaczną przekąskę na ciepło, a pod ręką czerstwiejący chleb, który miałby się zmarnować, w sercu lato a za oknem szaro - buro, nie ma co czekać! Wystarczy kilka minut i
poczujemy się jak na wakacjach, a słoneczko (z piekarnika :)) będzie nas
przyjemnie grzało. No i cieplutkie grzaneczki też przyniosą nam przyjemne
ciepełko...
Składniki:
- Pieczywo - chleb, bułka, bagietka - to co mamy pod ręką, najlepiej czerstwe - przy pieczeniu nie ma różnicy, a ocalimy je od zmarnowania (w moim przypadku chlebek żytni na zakwasie własnego wypieku ).
- 3 małe cebule lub 1-2 duże
- 4 ząbki czosnku
- 2 puszki pomidorów krojonych
- oliwa z oliwek
- mozzarella w zalewie
- 1 łyżka oregano suszonego
- cukier / ksylitol
- sól, pieprz
Przygotowanie:
- Nagrzać piekarnik do 200 stopni
- Pokroić cebulę i rozgrzać oliwę na patelni, wrzucić cebulę, posolić dodać pół łyżeczki cukru i dusić na małym ogniu
- Gdy cebula się zeszkli dodać czosnek i suszone oregano i krótko smażyć
- W międzyczasie otworzyć pomidory z puszki i odcedzić sok pomidorowy - tak aby zostały same kawałki pomidorów (sok można odlać do szklanki i wykorzystać przy innym przepisie zamiast przecieru lub koncentratu lub wypić :) )
- Dodać pomidory na patelnię i posolić oraz dosłodzić 1 łyżeczką cukru, jeśli nie chcemy żeby były bardzo kwaśne tylko zbliżone smakiem do tych letnich.
- Pokroić pieczywo i nakładać pastę, a na nią mozzarelle
- Włożyć do piekarnika i piec ok. 10 minut (aż ser się stopi a pieczywo zarumieni)
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz