wtorek, 4 marca 2014

Bruschetta - zimowe tęsknoty za latem


Mając ochotę na smaczną przekąskę na ciepło, a pod ręką czerstwiejący chleb, który miałby się zmarnować, w sercu lato a za oknem szaro - buro,  nie ma co czekać! Wystarczy kilka minut i poczujemy się jak na wakacjach, a słoneczko (z piekarnika :)) będzie nas przyjemnie grzało. No i cieplutkie grzaneczki też przyniosą nam przyjemne ciepełko...


Składniki:

  • Pieczywo - chleb, bułka, bagietka  - to co mamy pod ręką, najlepiej czerstwe - przy pieczeniu nie ma różnicy, a ocalimy je od zmarnowania (w moim przypadku chlebek żytni na zakwasie własnego wypieku ).

  • 3 małe cebule lub 1-2 duże
  • 4 ząbki czosnku
  • 2 puszki pomidorów krojonych
  • oliwa z oliwek
  • mozzarella w zalewie
  • 1 łyżka oregano suszonego
  • cukier / ksylitol
  • sól, pieprz

Przygotowanie:

  1. Nagrzać piekarnik do 200 stopni
  2. Pokroić cebulę i rozgrzać oliwę na patelni, wrzucić cebulę, posolić dodać  pół łyżeczki cukru i dusić na małym ogniu
  3. Gdy cebula się zeszkli dodać czosnek i suszone oregano i krótko smażyć
  4. W międzyczasie otworzyć pomidory z puszki i odcedzić sok pomidorowy - tak aby zostały same kawałki pomidorów (sok można odlać do szklanki i wykorzystać przy innym przepisie zamiast przecieru lub koncentratu lub wypić :) )
  5. Dodać pomidory na patelnię i posolić oraz dosłodzić 1 łyżeczką cukru, jeśli nie chcemy żeby były bardzo kwaśne tylko zbliżone smakiem do tych letnich.
  6.  Pokroić pieczywo i nakładać pastę, a na nią mozzarelle
  7.  Włożyć do piekarnika i piec ok. 10 minut (aż ser się stopi a pieczywo zarumieni)

Smacznego!





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz