Sposobów na przygotowanie zakwasu możemy znaleźć mnóstwo.
Wszystkie z nich na ogół są skuteczne. Ja podaję taki, który sama wypróbowałam
robiąc mój zakwas, z którego cały czas korzystam, który mi się nie popsuł i na
którym z powodzeniem piekę chleb.
Składniki:
- 100 g mąki pełnoziarnistej ŻYTNIEJ
- 100 g wody
Wodę zmieszać z mąką i przełożyć do wysokiego niemetalowego
naczynia (najlepiej duży słoik) i odstawić w ciepłe miejsce na 24 h. Naczynie
najlepiej zakryć gazą, żeby nie dostały się tam ewentualne "stwory",
jednak słoika nie można zakręcać - zakwas musi mieć dostęp powietrza aby mogła
zajść fermentacja.
Dokarmianie
- 50 g mąki pełnoziarnistej żytniej
- 50 g wody
Do zakwasu z dnia poprzedniego dodać świeżą mąkę i wodę i
wymieszać. Ponownie odstawić w ciepłe miejsce na 24 h. Czynność powtarzać przez
5 dni. Szóstego dnia możemy już upiec chleb.
Po wykorzystaniu części zakwasu do ciasta na chleb odłożyć
go do lodówki, gdzie może spędzić bez dokarmiania maksymalnie 7 dni. Po 7
dniach wyjmujemy zakwas i dokarmiamy go (najlepiej po prostu co najmniej raz w
tygodniu piec chleb). Procedura wygląda następująco:
1. Wyciągamy zakwas z lodówki
2. Dokarmiamy go
(jeśli pieczemy jeden chleb)
- 100 g mąki pełnoziarnistej żytniej
- 100 g wody
3. Odstawiamy w ciepłe miejsce na 12-24 h.
Uwaga! Pamiętajmy aby naczynie było wystarczająco duże -
najlepiej aby dokarmiony zakwas sięgał do połowy wysokości. Inaczej gdy zakwas
się aktywuje, może zwyczajnie wypłynąć z naczynia.
(Tu jak widać na zdjęciu, choć po dokarmieniu zakwas sięgał do połowy, to gdy się aktywował i urósł, opuścił swoje mieszkanko :) )
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz