środa, 5 marca 2014

Zakwas żytni na chleb


Sposobów na przygotowanie zakwasu możemy znaleźć mnóstwo. Wszystkie z nich na ogół są skuteczne. Ja podaję taki, który sama wypróbowałam robiąc mój zakwas, z którego cały czas korzystam, który mi się nie popsuł i na którym z powodzeniem piekę chleb.


Składniki:
  • 100 g mąki pełnoziarnistej ŻYTNIEJ
  • 100 g wody

Wodę zmieszać z mąką i przełożyć do wysokiego niemetalowego naczynia (najlepiej duży słoik) i odstawić w ciepłe miejsce na 24 h. Naczynie najlepiej zakryć gazą, żeby nie dostały się tam ewentualne "stwory", jednak słoika nie można zakręcać - zakwas musi mieć dostęp powietrza aby mogła zajść fermentacja.

Dokarmianie
  • 50 g mąki pełnoziarnistej żytniej
  • 50 g wody

Do zakwasu z dnia poprzedniego dodać świeżą mąkę i wodę i wymieszać. Ponownie odstawić w ciepłe miejsce na 24 h. Czynność powtarzać przez 5 dni. Szóstego dnia możemy już upiec chleb.
Po wykorzystaniu części zakwasu do ciasta na chleb odłożyć go do lodówki, gdzie może spędzić bez dokarmiania maksymalnie 7 dni. Po 7 dniach wyjmujemy zakwas i dokarmiamy go (najlepiej po prostu co najmniej raz w tygodniu piec chleb). Procedura wygląda następująco:

1. Wyciągamy zakwas z lodówki
2. Dokarmiamy go
(jeśli pieczemy jeden chleb)
  • 100 g mąki pełnoziarnistej żytniej
  • 100 g wody

3. Odstawiamy w ciepłe miejsce na 12-24 h.


Uwaga! Pamiętajmy aby naczynie było wystarczająco duże - najlepiej aby dokarmiony zakwas sięgał do połowy wysokości. Inaczej gdy zakwas się aktywuje, może zwyczajnie wypłynąć z naczynia.

(Tu jak widać na zdjęciu, choć po dokarmieniu zakwas sięgał do połowy, to gdy się aktywował i urósł, opuścił swoje mieszkanko :) )



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz