W naszym domu pizza jest rodzinnym daniem typu "nie
wiem co dziś na obiad" lub "nic nie ma na obiad". Mąka zawsze
jest, po drożdże można skoczyć do sklepu pod domem lub użyć suszonych, pomidory
z puszki zawsze czekają na wszelki wypadek - a pieczarki i tofu było w lodówce.
No i przepis gotowy! :)
Uwaga - zrobiliśmy dwie pizze - jedną z pieczarkami i
tofu, drugą z szynką konserwową i uczciwie przyznaję, że ta z tofu bije tamtą
na głowę! Ale może to kwestia smaku :)
Ciasto:
Ciasto na pizzę robię w Thermomixie - a właściwie robi się
samo, ale myślę, że ten sam przepis może wyjść ręcznie. Ciasta nie odstawia się
do wyrośnięcia tylko od razu wałkuje i kładzie składniki.
Składniki: (porcja na dwie cienkie pizze lub jedną grubą)
- 350 g mąki pełnoziarnistej orkiszowej
- 180 g wody letniej
- 20 g drożdży
- 25 g oliwy z oliwek
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżeczka cukru
Przepis:
- Do wody rozkruszyć drożdże i wymieszać. Dodać pozostałe składniki i wyrobić ciasto, następnie rozwałkować.
- Przepis na Thermomix: Wrzucić wszystkie składniki i wyrabiać 2 minuty na trybie do wyrabiania ciasta (zamknięta pokrywa i rysunek zboża).
Sos (SZYBKI przepis):
Składniki:
- 1 puszka pomidorów
- 2-3 ząbki czosnku
- 1-2 czubate łyżki suszonego oregano
- 1 łyżka cukru trzcinowego lub ksylitolu
- 1 łyżeczka soli (morskiej lub różowej himalajskiej)
Sos (gdy ma się więcej czasu):
Składniki:
- 2-3 cebule czerwone
- 2-3 ząbki czosnku
- 2-3 łyżki suszonego oregano
- 1 łyżka cukru trzcinowego lub ksylitolu
- 1 łyżeczka soli (morskiej lub różowej himalajskiej)
- 1 puszka pomidorów
- świeża bazylia (opcja)
Przepis:
- Podsmażyć cebulę na oliwie z oliwek, dodać sól i po chwili ksylitol.
- Gdy cebula się zeszkli dodać czosnek i oregano
- Gdy poczujemy już piękny aromat dodać pomidory z puszki i gotować ok. 5-10 minut.
- Dodać świeżą bazylię. Sos możemy zmiksować lub nakładać taki - zależy od tego jaką konsystencję lubimy. Po zmiksowaniu sos robi się gęstszy.
Składniki na pizzę:
- 250 g pieczarek (na jedną pizze)
- 220 g tofu wędzonego (lub 100 g szynki - na jedną pizze)
- 100 g mozzarelli tartej (opcja)
Jeśli chcemy aby pizza była wegańska wtedy pomijajmy
mozzarellę tartą - my zrobiliśmy pół na pół.
Przepis:
- Pokroić pieczarki i wrzucić na patelnię, na małą ilość tłuszczu, posolić i gotować chwilę, aż puszczą wodę. (ok. 5 min)
- Odlać wodę
- Pokroić tofu (lub szynkę).
- Nakładać na pizzę:
- Sos
- Pieczarki
- Tofu (szynka)
- Tartą mozarellę (opcja)
Piec we wcześniej nagrzanym piecu 17-20 min w 180 stopniach.
Jeśli zostanie trochę pizzy idealnie nadaję się jako drugie
śniadanie - w domu, szkole lub pracy.
Smacznego!
siedzę w pracy i aż mi ślinka leci...... bardzo ładny blog, ciekawe przepisy, ciekawie przedstawione.
OdpowiedzUsuńWidać talenty kulinarne i literackie Autorki.
Gratulacje!!!!!