środa, 12 marca 2014

Ciasto marchewkowo - orkiszowe


To jedno z moich ulubionych ciast. Kiedyś robiłam je bez orzechów i rodzynek, ale w tegoroczne Święta Bożego Narodzenia stwierdziłam, że jeśli dodam do tego ciasta właśnie wspomniane bakalie i sypnę trochę więcej przypraw niż w przepisie, to wyjdzie całkiem świąteczne ciasto. Dodatek bakalii i przypraw nie oznacza jednak, że ciasto można piec tylko raz do roku :) Tak naprawdę wszystkie te składniki stanowią po prostu doskonałe połączenie, którego warto spróbować - niezależnie od pory roku za oknem...


Składniki:
  • 400 g marchewki
  • 250  mąki orkiszowej pełnoziarnistej
  • 200 g cukru trzcinowego
  • 200 g masła
  • 4 jajka
  • 100 g orzechów włoskich
  • 100 g rodzynek
  • 2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia (najlepiej eko z kamieniem winnym)
  • cynamon
  • gałka muszkatołowa
  • skórka z pomarańczy (opcja)

Przygotowanie:
  1. Obrać marchewkę i zetrzeć na tarce lub rozdrobnić w blenderze.
  2. Posiekać orzechy lub rozdrobnić w blenderze (Uwaga! Trzeba bardzo kontrolować rozdrobnienie orzechów, żeby nie wyszła mąka. Orzechy powinne być lekko rozdrobnione, a ich kawałki mają być wyczuwalne w cieście)
  3. Jeśli używamy skórki pomarańczowej - sparzyć pomarańczę, następnie dokładnie wyszorować, wytrzeć do sucha i zetrzeć skórkę na tarce.
  4. Cukier utrzeć z masłem i jajkami. Następnie dodać marchewkę i wymieszać.
  5. Dodać mąkę, sodę i proszek do pieczenia oraz przyprawy i skórkę z pomarańczy, zmiksować.
  6. Na koniec dodać rodzynki i orzechy i wymieszać.
  7. Wyłożyć na blachę i piec 35 minut w 180 stopniach.


Smacznego!



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz