sobota, 15 marca 2014

Ciecierzyca z dynią


To danie robi się i długo i szybko. Długo, ponieważ trzeba przygotować składniki trochę wcześniej, jednak z drugiej strony składniki robią się same. Krótko, ponieważ gdy już dynia i ciecierzyca "się zrobią", wtedy wystarczy je tylko połączyć. Najlepiej więc zacząć przygotowywać danie, gdy nie jesteśmy głodni i jeszcze nie myślimy o obiedzie. A gdy już zgłodniejemy od tych zapachów i kolorów - obiad gotowy! Mmm... I jaki pyszny :)


Składniki:
  • 1,5 szkl ciecierzycy
  • 350 - 400 g upieczonej dyni (ok. 700 g surowej)
  • 3 cebule
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżeczki pasty curry
  • 350 g wody  (zamiast wody można dodać mleko kokosowe - smak będzie bardziej wyrazisty)

Przygotowanie:
  1. Ciecierzycę namoczyć wieczorem, na następny dzień
  2. Następnego dnia - ciecierzycę ugotować w dużej ilości wody (ok.1 h) oraz wstawić dynię do piekarnika i piec 1h w 180 stopniach.
  3. (Gdy ciecierzyca i dynia będą już gotowe) Podsmażyć cebulę z czosnkiem, dodać pastę curry i dynię (bez skóry) i chwilkę smażyć, po czym dodać wodę, zagotować i zmiksować.
  4. Dodać ugotowaną ciecierzycę.
  5. Można posypać pietruszką, podawać z ryżem lub kaszą.


Smacznego!





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz