To danie robi się i długo i szybko. Długo, ponieważ trzeba przygotować składniki trochę wcześniej, jednak z drugiej strony składniki robią się same. Krótko, ponieważ gdy już dynia i ciecierzyca "się zrobią", wtedy wystarczy je tylko połączyć. Najlepiej więc zacząć przygotowywać danie, gdy nie jesteśmy głodni i jeszcze nie myślimy o obiedzie. A gdy już zgłodniejemy od tych zapachów i kolorów - obiad gotowy! Mmm... I jaki pyszny :)
Składniki:
- 1,5 szkl ciecierzycy
- 350 - 400 g upieczonej dyni (ok. 700 g surowej)
- 3 cebule
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżeczki pasty curry
- 350 g wody (zamiast wody można dodać mleko kokosowe - smak będzie bardziej wyrazisty)
Przygotowanie:
- Ciecierzycę namoczyć wieczorem, na następny dzień
- Następnego dnia - ciecierzycę ugotować w dużej ilości wody (ok.1 h) oraz wstawić dynię do piekarnika i piec 1h w 180 stopniach.
- (Gdy ciecierzyca i dynia będą już gotowe) Podsmażyć cebulę z czosnkiem, dodać pastę curry i dynię (bez skóry) i chwilkę smażyć, po czym dodać wodę, zagotować i zmiksować.
- Dodać ugotowaną ciecierzycę.
- Można posypać pietruszką, podawać z ryżem lub kaszą.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz