Królowa kasz - jaglana. Najzdrowsze ze zbóż - proso, bo z
niego otrzymywana jest kasza jaglana jest podejrzewane o bycie jednym z pierwszych
zbóż. Podobno Chińczycy zanim zaczęli specjalizować się w uprawie ryżu
uprawiali właśnie proso. O jej walorach zdrowotnych i smakowych długo by się
rozpisywać - przejdźmy do przepisu - za chwilę :)
Drugie po owsiance
moje ulubione śniadanie, chociaż ostatnio chyba nawet zdetronizowało owsianą
królową :) Tak samo jak owsiankę przygotowuję wieczorem na następny poranek, a
potem odgrzewam.
Uwaga! Gotując kaszę jaglaną musimy pamiętać o kilku faktach:
1. ZAWSZE trzeba ją przepłukać gorącą wodą na sicie - w ten
sposób pozbawiamy się gorzkiego posmaku
2. Kaszę jaglaną gotujemy w większej ilości wody niż inne
kasze. Proporcja to 1:3 kaszy do wody
3. Kiedy zostawiamy kaszę "na później" ona się ściąga
i osiąga bardziej zwartą konsystencję - ogrzewając trzeba dodać więcej wody i
dokładnie wymieszać, żeby nie miała grudek
*Najlepszym sposobem przy jaglance na słodko jest dodanie do
niej owocu - np. startego jabłka, które sprawi, że kasza będzie bardziej
wilgotna.
Po mimo tych ogólnych zasad, o których trzeba pamiętać,
błagam nie zniechęcajcie się do kaszy jaglanej - to jedna z najzdrowszych i
najpyszniejszych kasz - idealna zarówno na słodko jak i na słono oraz w
bardziej nowatorskich przepisach. Gdy już zacznie się częściej gotować kaszę
jaglaną o wszystkich jej "kaprysach" robi się ją odruchowo.
Składniki:
(2-3 porcje)
- 0,5 szkl kaszy jaglanej
- 1,5 szkl wody
- 2 jabłka
- 4-6 suszonych moreli
- do słodzenia: miód, syrop z agawy, daktylowy, klonowy lub melasa (opcji jest wiele)
- rodzynki, orzechy do posypania (opcja)
- cynamon, kardamon (opcja)
Przygotowanie:
- Kaszę przepłukać na sicie gorącą wodą (może być z kranu, tylko niech naprawdę parzy :) )
- Do garnka wlać wodę i dodać przepłukaną kaszę, zagotować
i gotować aż kasza się wchłonie.
(Gdy już zostanie mało wody najlepiej wyłączyć palnik i zostawić kaszę samą sobie) - W międzyczasie obrać i zetrzeć jabłuszko - na tarce lub zmiksować w blenderze
- Pokroić suszone morele w paski lub drobną kostkę
Muszę przyznać szczerze, że nigdy nie byłam fanką suszonych owoców, a szczególnie moreli. Jednak do jaglanki z jabłkiem pasują jak mało gdzie - radzę spróbować, nawet tym opornym - jak ja. - 5.Gdy kasza już będzie ugotowana i wyłączona dodać starte
jabłko i morele. Zjeść od razu lub zostawić na cudowną poranną niespodziankę :)
Gdy już nałożymy do miseczki możemy polać miodem, słodem lub melasą i posypać rodzynkami i / lub orzechami - jeśli lubimy. Na zdjęciu poniżej jaglanka z suszonymi morelami i suszoną żurawiną.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz