wtorek, 4 marca 2014

Jaglanka - śniadanie idealne


Królowa kasz - jaglana. Najzdrowsze ze zbóż - proso, bo z niego otrzymywana jest kasza jaglana jest podejrzewane o bycie jednym z pierwszych zbóż. Podobno Chińczycy zanim zaczęli specjalizować się w uprawie ryżu uprawiali właśnie proso. O jej walorach zdrowotnych i smakowych długo by się rozpisywać - przejdźmy do przepisu - za chwilę :)
Drugie po owsiance moje ulubione śniadanie, chociaż ostatnio chyba nawet zdetronizowało owsianą królową :) Tak samo jak owsiankę przygotowuję wieczorem na następny poranek, a potem odgrzewam.

Uwaga! Gotując kaszę jaglaną musimy pamiętać o kilku faktach:
1. ZAWSZE trzeba ją przepłukać gorącą wodą na sicie - w ten sposób pozbawiamy się gorzkiego posmaku
2. Kaszę jaglaną gotujemy w większej ilości wody niż inne kasze. Proporcja to 1:3 kaszy do wody
3. Kiedy zostawiamy kaszę "na później" ona się ściąga i osiąga bardziej zwartą konsystencję - ogrzewając trzeba dodać więcej wody i dokładnie wymieszać, żeby nie miała grudek
*Najlepszym sposobem przy jaglance na słodko jest dodanie do niej owocu - np. startego jabłka, które sprawi, że kasza będzie bardziej wilgotna.
Po mimo tych ogólnych zasad, o których trzeba pamiętać, błagam nie zniechęcajcie się do kaszy jaglanej - to jedna z najzdrowszych i najpyszniejszych kasz - idealna zarówno na słodko jak i na słono oraz w bardziej nowatorskich przepisach. Gdy już zacznie się częściej gotować kaszę jaglaną o wszystkich jej "kaprysach" robi się ją odruchowo.

Składniki:
(2-3 porcje)

  • 0,5 szkl kaszy jaglanej
  • 1,5 szkl wody
  • 2 jabłka
  • 4-6 suszonych moreli
  • do słodzenia: miód, syrop z agawy, daktylowy, klonowy lub melasa (opcji jest wiele)
  • rodzynki, orzechy do posypania (opcja)
  • cynamon, kardamon (opcja)

Przygotowanie:

  1. Kaszę przepłukać na sicie gorącą wodą (może być z kranu, tylko niech naprawdę parzy :) )
  2. Do garnka wlać wodę i dodać przepłukaną kaszę, zagotować i gotować aż kasza się wchłonie.
    (Gdy już zostanie mało wody najlepiej wyłączyć palnik i zostawić kaszę samą sobie)
  3. W międzyczasie obrać i zetrzeć jabłuszko - na tarce lub  zmiksować w blenderze
  4. Pokroić suszone morele w paski lub drobną kostkę
    Muszę przyznać szczerze, że nigdy nie byłam fanką suszonych owoców, a szczególnie moreli. Jednak do jaglanki z jabłkiem pasują jak mało gdzie - radzę spróbować, nawet tym opornym - jak ja.
  5. 5.Gdy kasza już będzie ugotowana i wyłączona dodać starte jabłko i morele. Zjeść od razu lub zostawić na cudowną poranną niespodziankę :)
    Gdy już nałożymy do miseczki możemy polać miodem, słodem lub melasą i posypać rodzynkami i / lub orzechami - jeśli lubimy. Na zdjęciu poniżej jaglanka z suszonymi morelami i suszoną żurawiną.

Smacznego!




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz