czwartek, 10 lipca 2014

Kopytka jaglane (bezglutenowe)





Zazwyczaj gotując kaszę jaglaną gotuję więcej niż potrzebuję, żeby mieć na wszelki wypadek, gdy dorwie mnie głód. Wtedy odgrzewam małą porcję z wodą i odrobiną masła tworząc swoiste "jaglane puree". Jednak czasami goszczą inne smakołyki i kasza sobie stoi i stoi... Więc ażeby uchronić ją od zmarnowania zmieniłam jej nudną postać na atrakcyjniejsze kopytka :) Chociaż roboty trochę więcej niż przy zwykłym odgrzaniu kaszy, to przyjemność wielka gdy można sobie taką zdrowszą wersję kopytek spokojnie zjeść. A gdy zostanie na następny dzień to można nawet odsmażyć jaglane kluchy - a co! :)
Składniki:
500 g ugotowanej kaszy jaglanej
150 - 200 g mąki kukurydzanej
1 jajko
szczypta soli
koperek (opcja - jeśli ktoś lubi)

Przygotowanie:
1. Wstawić wodę w garnku (na kopytka). Osolić, gdy woda zacznie się gotować.
2. Ugotowaną kaszę zmiksować na gładką masę. Dodać jajko i mąke kukurydzianą. Zmiksować ponownie.
3. Dosolić do smaku i dodać ulubione przyprawy.
4. Wyłożyć powstałą masę na stolnicę (blat), podsypać mąką kukurydzianą. Oderwać część ciasta, obtoczyć w mącę i uformować walec. Z powstałego walca odcinać ciasto co ok. 1 cm. Powstałe kopytka wrzucać na gorącą wodę i wyjmować łyżką cedzakową ok. minutę po wypłynięciu.
5. Ugotowane kopytka można polać sosem lub zeszkloną cebulką.
Smacznego!

Z ciasta odrywam małą część i formuję kulkę

Rozwałkowuję ręką

Kroję kopytka

Gotowe! Po ugotowaniu


Wersja z koperkiem


1 komentarz:

  1. Jestem tutaj pierwszy raz, ale bardzo mi się tu podoba :) Zdecydowanie będę zaglądać :)

    OdpowiedzUsuń