Szybki sos, który idealnie sprawdzi się do makaronu, kopytek lub innych klusek. Jego wielkim plusem jest "zaklepka" z mąki kukurydzianej, która moim zdaniem ma same plusy. Po pierwsze nie jest białą mąką pszenną - to już plus sam w sobie :)Ponadto jest bezglutenowa, bez mleka, no i (co dla mnie najcudowniejsze) idealnie rozprowadza się w wodzie, nie tworząc żadnych grudek, które potem trzeba przecierać przez sita, a i tak te grudki gdzieś tam zostają. Te okropne grudy, mój kuchenny koszmar, niejeden sos mi spartaczyły a z nim oczywiście i humor. Do dziś! Tak więc żegnaj na zawsze biała, mleczno - glutenowo, grudkowa zaklepko (chociaż już dawno ją pożegnałam, do dziś oprócz grudek), witaj żółciutkie, aksamitne, bezglutenowe odkrycie! :)
Składniki:
500 g pieczarek
1 cebula
3 szkl wody
4 łyżki maki kukurydzianej
1 łyżka cukru
1 łyżeczka soli (lub mniej)
kurkuma
szafran
pieprz
łyżeczka soku z cytryny (lub mniej) - opcja
olej nierafinowany (np. oliwa z oliwek, olej rzepakowy)
Przygotowanie:
(Przepis wg 5 przemian*)
1. Rozgrzać olej (Z) i wrzucić cebulę (M), posolić (W).
2. Dodać odrobinę soku z cytryny (D), zamieszać, po chwili dodać kurkumę (O) i szafran (Z).
3. Dodać pokrojone pieczarki i przykryć garnek, dusić na małym ogniu.
4. W osobnym naczyniu przygotować zaklepkę - mąkę kukurydzianą zmieszać z 1 szklanką wody.
5. Do podduszonych pieczarek dodać zaklepkę, popieprzyć (M) i dodać jeszcze 1-2 szklanek wody.
Gotowe!
* oznacza to, że podana kolejność, wg której dodaję składniki jest istotna. Każdy składnik należy do odpowiedniej przemiany (litery w nawiasach), która po sobie następuję - jest to gotowanie w cyklu. Przepis równie dobrze można przygotować wkładając wszystko od razu - dla osób niecierpliwych lub dla tych, którzy nie są przekonani do tej idei :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz