sobota, 12 lipca 2014

Ciasto ucierane z truskawkami


Na koniec sezonu truskawkowego udało mi się wreszcie zamieścić przepis na proste i pyszne ciasto truskawkowe. Robiłam je już w tym roku przynajmniej 5 razy, ale za każdym razem nie udało mi się zrobić zdjęcia... Dosyć szybko znikało :) Jako, że wreszcie się udało zachęcam do zrobienia tego ciasta, a jeśli na truskawki już za późno, to można wykorzystać te owoce, na które aktualnie jest jeszcze sezon :)

Składniki:
200 g mąki kukurydzianej
50 g mąki orkiszowej
150 g masła (lub oleju nierafinowanego)
150 g cukru nierafinowanego / ksylitolu
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
2 jajka
1 łyżeczka eko proszku do pieczenia
80 g wody gazowanej

ok. 500 g truskawek pokrojonych na połówki

Przygotowanie:
1. Masło utrzeć z cukrem, dodać jajka i ubić.
2. Dodać mąki i proszek do pieczenia i wodę i razem wymieszać
3. Ciasto przelać do natłuszczonej lub wyłożonej papierem do pieczenia formy i ułożyć na wierzchu, blisko siebie truskawki.
4. Ciasto włożyć do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i piec ok. 40 minut (do suchego patyczka).
Smacznego!

Ciasto przed upieczeniem (podwójna porcja)


Ciasto po upieczeniu



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz