środa, 16 lipca 2014

Szyszki bezglutenowe




Ostatnio na dwóch blogach widziałam ciekawe pomysły na proste i zdrowe słodkie przekąski - przybierające kształt szyszek czy batoników. Gdy zobaczyłam przepis, stwierdziłam, że ich wykonanie jest banalnie proste. Pomieszałam więc pomysły z dostępnymi mi składnikami. I co stwierdzam? Że od dzisiaj każdego wieczora muszę wygospodarować 10 minut na takie przekąski! Dzięki temu następnego dnia gdy tylko kogoś z rodzinki napadnie "słodki głód" pod ręką będą same zdrowe i pyszne łakocie. A kupnym przekąskom mówię "precz!" :)



Składniki:
8 suszonych śliwek
1/2 szklanki gorącej wody
lub
porządna garść daktyli

1 szklanka amarantusa ekspandowanego
1 szklanka prosa ekspandowanego
2 garści sezamu
3 łyżki oleju kokosowego

Przygotowanie:
1.Śliwki zalać gorącą wodą i odstawić na kilka godzin
2. Ze śliwek odlać wodę i zmiksować na gęstą masę.
lub
Zmiksować daktyle na gładką masę (bez namaczania)
3. Zmieszać pozostałe składniki z masą śliwkową/ daktylową i formować szyszki lub inne formy :)
4. Wstawić na kilka godzin (lub na noc) do lodówki.
Smacznego!

Inspiracja z:
alaantkoweblw.blogspot.com






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz