czwartek, 6 listopada 2014

Bezglutenowa szarlotka pod kokosową kruszonką (wegańskie)


Słodkości ciąg dalszy :) Jakoś tak ostatnio wyszło, że dużo słodkości piekę, a w daniach "konkretnych" stawiam na prostotę - warzywa plus kasza, co więc tu publikować? Może niedługo wrzucę przepis na jakąś zupę, bo ich też sporo robię, ale jakoś nie ma kiedy zdjęcia zrobić - ot co, zupa :). Tymczasem w słodkościach jestem zafascynowana eksperymentowaniem wszelkim - mąki bezglutenowe, przepisy wegańskie i ciągle się zastanawiam - jak tu zrobić, żeby było jeszcze zdrowiej? Na razie taki przepis - naprawdę bardzo smaczne ciasto, troszkę więcej "dziwnych" mąk w składzie, ale cóż, taki mam ostatnio klimat ;)


Spód:
150 g mąki kukurydzianej
80 g mąki ryżowej
3 łyżki ksylitolu / cukru nierafinowanego
1 łyżka wody
80-100 g oleju nierafinowanego / masła (dla nie - wegan)

Masa:
4 większe jabłka
cynamon

Kruszonka:
100-150 g mąki kokosowej (zależy od pożądanej konsystencji kruszonki - ja wolę "zbite grudy" ;))
3 łyżki oleju kokosowego
3 łyżki ksylitolu

Przygotowanie:
1. Wymieszać  wszystkie składniki na spód ciasta, wyłożyć blachę i wstawić do piekarnika na ok.20 minut w 180 stopniach
2. Obrać jabłka i pokroić na mniejsze kawałki, wymieszać z cynamonem
3. Wymieszać składniki na kruszonkę
4. Na upieczony spód wyłożyć jabłka i posypać kruszonką
5. Piec ok. 30 minut w 180 stopniach

Przepis na spód "wzięty" stąd


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz