piątek, 18 lipca 2014

Warzywny sos do kasz lub makaronu




Mój ulubiony letni sos. I ulubione połączenie warzyw :) Może po ugotowaniu nie prezentuje się najlepiej, ale za to uwielbiam ten smak. Delikatny, orzeźwiający, świeży. Po prostu - połączenie cukini, bakłażana i pomidorów. Proste i trafione. Można podawać z kaszą, makaronem, kiedyś nawet namiętnie robiłam pizzę wegetariańską właśnie z tymi warzywami, tylko krótko obgotowywałam i posypywałam mozzarellą. Polecam spróbować :)

Składniki: 
(Porcja na 3-4 osoby)
2-3 cukinie
1 bakłażan
3 pomidory
cebula
czosnek
świeża bazylia
przyprawy (oregano, bazylia, tymianek, czarnuszka - można dać inne)
sok z cytryny (lub inny składnik o kwaśnym smaku - np. ocet)
sól
tluszcz (olej nierafinowany lub masło klarowane)

Przygotowanie:
(Przepis wg 5 przemian)
1. Rozgrzać tłuszcz (Z), wrzucić cebulę (M) i podsmażyć, dodać czosnek (M), posolić (W).
Dodać kilka kropki soku z cytryny (D), po chwili dodać trochę gorącej wody (O).
2. Wrzucić pokrojoną cukinię (Z) i bakłażana (Z), po czym dodać przyprawy (M) i szczyptę soli (W).
3. Na koniec wrzucić obrane ze skórki pomidory (D). Przykryć garnek i czekać aż wszystkie składniki sie ugotują (ok. 10 min).
4. Na koniec dodać świeżą bazylię (O). Danie można również dosłodzić np. syropem z agawy (Z), jeśli pomidory nie były wystarczająco słodkie / dojrzałe.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz