Jestem zwolenniczką robienia wszystkiego samemu od podstaw -
namoczenia i ugotowania ciecierzycy, własnoręcznie wykonanej tahiny itd. Jednak czasami
życie ( a jeszcze bardziej głód) weryfikuje nasze ideały i już widzimy jak
nasze ręce szukają w spiżarni puszki z cieciorką i kupnej tahiny w słoiku. No,
ale dzięki temu w 3 minuty mamy gotowy przepyszny hummus - idealny jako pasta
na chleb lub dip do różnych potraw, a przy tym - wspaniałe źródło wapnia!
(Które przyswaja się o wiele lepiej niż w mleku)
Składniki:
- 1 puszka cieciorki
- 3 czubate łyżki tahiny ze słoika (pasta z sezamu - można również wykonać samemu. Ważne jednak niezależnie czy kupujemy gotową czy robimy ją sami używać sezamu niełuszczonego - nie ma różnicy w smaku, a zachowujemy mnóstwo wartości odżywczych jakie ma sezam)
- 1-2 ząbki czosnku (lepiej zacząć z 1, ja dałam 2 i był mocno wyczuwalny)
- oliwa z oliwek (ok. pół szklanki)
- sól, pieprz, papryka słodka do posypania
Przygotowanie:
1. Wyciskamy czosnek, przekładamy do naczynia miksującego,
dodajemy odsączoną i przepłukaną cieciorką (płuczemy do momentu, aż nie będzie
pojawiać się piana - piana przy roślinach strączkowych ma zawsze działanie
wzdymające) tahinę, sól i pieprz (do smaku - lepiej zacząć od szczypty) i
miksujemy
2. Dodajemy oliwę z
oliwek - najlepiej dodawać ją "na oko" tak, aby pasta miała
konsystencję gęstego smarowidła.
3. Sprawdzamy czy smak nam odpowiada, jeśli hummus jest za
delikatny możemy dodać jeszcze czosnek, sól i pieprz lub inne dodatki, które
przyjdą nam do głowy.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz