wtorek, 4 marca 2014

Hummus (na szybko)




Jestem zwolenniczką robienia wszystkiego samemu od podstaw - namoczenia i ugotowania ciecierzycy, własnoręcznie wykonanej tahiny itd. Jednak czasami życie ( a jeszcze bardziej głód) weryfikuje nasze ideały i już widzimy jak nasze ręce szukają w spiżarni puszki z cieciorką i kupnej tahiny w słoiku. No, ale dzięki temu w 3 minuty mamy gotowy przepyszny hummus - idealny jako pasta na chleb lub dip do różnych potraw, a przy tym - wspaniałe źródło wapnia! (Które przyswaja się o wiele lepiej niż w mleku)


Składniki:
  • 1 puszka cieciorki
  • 3 czubate łyżki tahiny ze słoika (pasta z sezamu - można również wykonać samemu. Ważne jednak niezależnie czy kupujemy gotową czy robimy ją sami używać sezamu  niełuszczonego - nie ma różnicy w smaku, a zachowujemy mnóstwo wartości odżywczych jakie ma sezam)
  • 1-2 ząbki czosnku (lepiej zacząć z 1, ja dałam 2 i był mocno wyczuwalny)
  • oliwa z oliwek (ok. pół szklanki)
  • sól, pieprz, papryka słodka do posypania
Przygotowanie:

1. Wyciskamy czosnek, przekładamy do naczynia miksującego, dodajemy odsączoną i przepłukaną cieciorką (płuczemy do momentu, aż nie będzie pojawiać się piana - piana przy roślinach strączkowych ma zawsze działanie wzdymające) tahinę, sól i pieprz (do smaku - lepiej zacząć od szczypty) i miksujemy
2.  Dodajemy oliwę z oliwek - najlepiej dodawać ją "na oko" tak, aby pasta miała konsystencję gęstego smarowidła.
3. Sprawdzamy czy smak nam odpowiada, jeśli hummus jest za delikatny możemy dodać jeszcze czosnek, sól i pieprz lub inne dodatki, które przyjdą nam do głowy.

Smacznego!



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz