Pyszna alternatywa dla tradycyjnej kofty z twarogu - zarówno dla wegan jak i tych tych, co nabiału nie jadają - z wyboru i dla zdrowia. Robi się naprawdę szybko i prosto, a smakuje cudownie - idealnie komponuje się z ryżem, choć z kaszą też powinno smakować wyśmienicie.
Składniki:
Kofta:
- 300 g tofu naturalnego
- 1 cebula
- 1 ząbek czosnku
- 4 łyżki mąki kukurydzianej
- 1 łyżka sosu sojowego
Sos:
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżeczka pasty curry
- 1 puszka pomidorów (krojonych lub całych)
- 1/2 puszki mleka kokosowego
- 1 łyżka syropu z agawy (cukier, ksylitol)
- 1 łyżeczka soli
- olej kokosowy (lub inny)
Przygotowanie:
- Obrać i pokroić cebulę, wycisnąć czosnek, dodać tofu, sos sojowy i mąkę kukurydzianą i wymieszać na zwartą masę. Szybsza opcja - wszystko wrzucić do blendera i zmiksować.
- Formować małe kulki i smażyć na złoty kolor, w międzyczasie przyrządzić sos.
- Pokrojoną cebulę zeszklić na oleju dodać sól, po chwili dodać czosnek i pastę curry. Smażyć chwilę, po czym dodać pomidory i mleko kokosowe i gotować 5-10 minut.
- Dodać syrop z agawy i sól do smaku - można dodać również inne przyprawy - świeży imbir i ulubione zioła.
- Usmażone kotlety przełożyć na talerz, polać sosem i podać z ryżem lub kaszą.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz