poniedziałek, 7 kwietnia 2014

Kofta z tofu (wegańska)


Pyszna alternatywa dla tradycyjnej kofty z twarogu - zarówno dla wegan jak i tych tych, co nabiału nie jadają  - z wyboru i dla zdrowia. Robi się naprawdę szybko i prosto, a smakuje cudownie - idealnie komponuje się z ryżem, choć z kaszą też powinno smakować wyśmienicie.


Składniki:

Kofta:
  • 300 g tofu naturalnego
  • 1 cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 4 łyżki mąki kukurydzianej
  • 1 łyżka sosu sojowego


Sos:
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka pasty curry
  • 1 puszka pomidorów (krojonych lub całych)
  • 1/2 puszki mleka kokosowego
  • 1 łyżka syropu z agawy (cukier, ksylitol)
  • 1 łyżeczka soli
  • olej kokosowy (lub inny)
Przygotowanie:
  1. Obrać i pokroić cebulę, wycisnąć czosnek, dodać tofu, sos sojowy i mąkę kukurydzianą i wymieszać na zwartą masę. Szybsza opcja - wszystko wrzucić do blendera i zmiksować.
  2. Formować małe kulki i smażyć na złoty kolor, w międzyczasie przyrządzić sos.
  3. Pokrojoną cebulę zeszklić na oleju dodać sól, po chwili dodać czosnek i pastę curry. Smażyć chwilę, po czym dodać pomidory i mleko kokosowe i gotować  5-10 minut.
  4. Dodać syrop z agawy i sól do smaku - można dodać również inne przyprawy - świeży imbir i ulubione zioła.
  5. Usmażone kotlety przełożyć na talerz, polać sosem i podać z ryżem lub kaszą.
Smacznego!




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz