Oryginalnie gomasio robi się z soli i sezamu, moja wersja jest wzbogacona o sezam czarny, który ma jeszcze bardziej skoncentrowane dobrocenne składniki znajdujące się w sezamie oraz siemie lniane, które również dobroczynnie wpływa na układ pokarmowy. Jeśli nie mamy któregoś ze składników możemy go pominąć i zwiększyć porcje pozostałych (ale nie soli)
Składniki:
2 łyżki soli morskiej (w moim przypadku różowej himalajskiej - najzdrowsza z soli)
6 łyżek sezamu niełuszczonego
6 łyżek sezamu czarnego
6 łyżek siemienia lnianego
Przygotowanie:
- Przygotować dużą patelnię o grubym dnie, rozgrzać i wsypać sól, prażyć chwilę, po czym dodać sezam i siemie lniane i prażyć aż będzie ładnie pachnieć - co chwilę mieszać aby ziarna się nie przypaliły. Prażenie trwa ok 3-5 minut.
- Przełożyć mieszankę (porcjami) do moździerza i rozetrzeć lub blendera i zmiksować - nie gwarantuję jednak czy zwykły blender "da radę". Ja używam termomixa, jeśli ktoś ma, to jak najbardziej da radę. Pomocny może również być młynek do kawy (ręczny).
- Po zmieleniu przełożyć do naczynia i posypywać wszystko co się da :)
Porcja starcza na 2-3 miesiące 2 dorosłym osobom używającym gomasio co najmniej 3 razy dziennie :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz