sobota, 12 kwietnia 2014

Gomasio - najlepszy na świecie dodatek do wszystkich dań



Moim wielkim problemem w jedzeniu i gotowaniu jest fakt, że bardzo lubię "doprawione" przede wszystkim (niestety) słone potrawy. Staram się z tym walczyć od dawna i solę o wiele mniej w trakcie gotowania, ale gdy danie mam już na talerzu, zawsze ręka wędruje po solniczkę. Ale na szczęście znalazłam na to sposób. Sposób zdrowy i absolutnie przepyszny - gomasio! Gomasio czyli sól sezamowa jest idealną posypką do wszystkiego - każdego dania, suchej kaszy lub ryżu, wszystkich past na chleb lub samego chleba z masłem. Od kiedy pierwszy raz je zrobiłam absolutnie króluje w mojej kuchni i naprawdę nie wiem jak mogłam wcześniej się obyć bez tego. A co  najważniejsze - posypując sobie chleb (lub cokolwiek innego) dodajemy na talerz wapń i inne składniki mineralne, więc wzbogacamy danie - również smakowo, dodajemy słony smak, a samej soli - bardzo mało. Magia! 
Oryginalnie gomasio robi się z soli i sezamu, moja wersja jest wzbogacona o sezam czarny, który ma jeszcze bardziej skoncentrowane dobrocenne składniki znajdujące się w sezamie oraz siemie lniane, które również dobroczynnie wpływa na układ pokarmowy. Jeśli nie mamy któregoś ze składników możemy go pominąć i zwiększyć porcje pozostałych (ale nie soli)

Składniki:
2 łyżki soli morskiej (w moim przypadku różowej himalajskiej - najzdrowsza z soli)
6 łyżek sezamu niełuszczonego
6 łyżek sezamu czarnego
6 łyżek siemienia lnianego

Przygotowanie:
  1. Przygotować dużą patelnię o grubym dnie, rozgrzać i wsypać sól, prażyć chwilę, po czym dodać sezam i siemie lniane i prażyć aż będzie ładnie pachnieć - co chwilę mieszać aby ziarna się nie przypaliły. Prażenie trwa ok 3-5 minut.
  2. Przełożyć mieszankę (porcjami) do moździerza i rozetrzeć lub blendera i zmiksować - nie gwarantuję jednak czy zwykły blender "da radę". Ja używam termomixa, jeśli ktoś ma, to jak najbardziej da radę. Pomocny może również być młynek do kawy (ręczny).
  3. Po zmieleniu przełożyć do naczynia i posypywać wszystko co się da :)
Porcja starcza na 2-3 miesiące 2 dorosłym osobom używającym  gomasio co najmniej 3 razy dziennie :)








Brak komentarzy:

Prześlij komentarz