To chyba moje ulubione kotlety. Najlepsze w ich przygotowaniu jest to, że potrzebujemy tylko dwóch głównych składników - pieczarek i płatków owsianych. Idealnie komponują się z "tradycyjnym" obiadem - ziemniaczkami i gotowanym warzywem. A gdy zostaną z obiadu równie dobrze "leżą" na kanapce.
- 300-500 g pieczarek
- 1 szkl płatków owsianych
- 1-2 cebule
- majeranek, oregano
- sól, pieprz
- Pokroić cebulę i pieczarki (lub zetrzeć na tarce o grubych oczkach - w zależności od tego czy chcemy większe czy mniejsze ślady pieczarek w kotletach)
- Płatki owsiane przełożyć do miski i zalać wrzątkiem do linii płatków. Zostawić na 20 minut, po czym odlać ewentualny nadmiar wody
- Podsmażyć cebulę i pieczarki i smażyć aż do wyparowania wody, którą "puszczą" pieczarki.
- Gdy pieczarki odparują całą wodę, połączyć je z namoczonymi płatkami owsianymi, doprawić solą, pieprzem i oregano. Formować kotlety i obtaczać w mące (bardzo dobrze sprawdza się orkiszowa).
- Smażyć na patelni z obydwu stron, po ok 5 minut.
Smacznego!
Zakochałam się w nich ;)
OdpowiedzUsuń