środa, 14 października 2015

Zupa krem z pieczonego pasternaku z grzankami czosnkowo - tymiankowymi



Pasternak ma bardzo ciekawy smak, trochę podobny do pietruszki, trochę do ziemniaka. Moim zdaniem idealnie nadaje się do zup dając im słodkawy posmak i kremową konsystencje. Pieczony z ziołami nadaje zupie cudowny aromat.
1 kg pasternaku
oliwa z oliwek
tymianek 1-2 łyżeczki
oregano 1-2 łyżeczki
bazylia 1-2 łyżeczki
rozmaryn 1-2 łyżeczki
sól 1-2 łyżeczki
cukier nierafinowany 1-2 łyżki

Bulion warzywny lub woda

1. Pasternak obrać i pokroić na ćwiartki
2. Oliwę wymieszać z solą, cukrem i ziołami. Pasternak wyłożyć na blachę do pieczenia, oblać oliwą z ziołami i wymieszać.
3. Wstawić do piekarnika i piec ok. godzinę w 180 stopniach
4. Upieczony pasternak włożyć do garnka, zalać wcześniej ugotowanym bulionem (lub wodą z suszoną włoszczyzną). Gotować ok 20 minut, po czym zmiksować.

Grzanki
Chleb żytni na zakwasie
tymianek
czosnek
sól
oliwa

1. Chleb pokroić na kromki i podgrzać w opiekaczu
2. Podgrzany / podsuszony chleb pokroić na kostki
3. Rozgrzać oliwę na patelni, wycisnąć czosnek, dodać sól i tymianek, na koniec wrzucić grzanki



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz