niedziela, 11 października 2015

Pasztet z selera


Przepyszny zarówno do smarowania nim kanapek jak i do jedzenia razem z sosem i ryżem na obiad.
Uwaga! Znika w zastraszająco szybkim tempie. Kilkakrotnie nie doczekał obiadu, więc wzięłam się na sposób i robię od razu dwa - znikają jednak równie szybko...



1 bulwa selera
1-2 jajka
1 szklanka otrębów owsianych / płatków gryczanych gniecionych
1 cebula
2 ząbki czosnku
sól
przyprawy:
tymianek
oregano
bazylia
czarnuszka
kurkuma

Przygotowanie:
1. Obrać seler i zetrzeć na drobnej tarce lub zmiksować w blenderze.
2.Dodać ok. 2 szkl wody i gotować seler jakieś 30-40 minut, po czym go odsączyć z nadmiaru wody.
3. Pokroić i podsmażyć cebulę wraz z przyprawami, dodać czosnek.
4. Ugotowany seler zmieszać z podsmażoną cebulą, jajkiem i otrębami.
5. Wyłożyć do keksówki  (najlepiej wyłożonej papierem) i piec 1 h w 180 stopniach.
Smacznego!



1 komentarz:

  1. a jakich używa Pani przypraw? W sumie to stanowi kwintesencje smaku....

    OdpowiedzUsuń