Fasolka adzuki - fasolka uprawiana w chinach i tam goszcząca na stołach. Według medycyny chińskiej pomaga wydalić nagromadzoną w organizmie wilgoć. Jest idealnym pokarmem dla osób, które mają obrzęki, dla kobiet pod koniec cyklu i podczas okresu, dla kobiet po porodzie lub dla osób, u których nagromadziła się wilgoć, widoczna w postaci tzw. "oponki", cellulitu czy nadwagi. Można więc powiedzieć, że nadaje się praktycznie dla wszystkich. Dietetyka zachodnia już odkryła jej cudowne działanie odchudzające. Tak, ta fasolka usuwa wilgoć, która może ujawniać się między innymi jako nadwaga - Chińczycy odkryli to już ponad tysiąc lat temu :) Fasolka wygląda i smakuje jak zwykła czerwona fasola, z tym, że jest trochę mniejsza. Staram się więc wymyślić różne sposoby by "przemycić" ją do diety. Tutaj oto takie kotlety.
3- 4 szklanki ugotowanej fasoli adzuki
0,5 słoika pomidorów suszonych
1 cebula
2-3 ząbki czosnku
tymianek
oregano
sól
1 jajko (opcja)
Bułka tarta (zmielony suchy żytni chleb - przepis) - do obtoczenia lub również zagęszczenia masy - jeśli konieczne
1. Wieczór wcześniej namoczyć fasolkę na noc, następnego dnia ugotować (około 1h) najlepiej z dodatkiem imbiru i wodorostów.
2. Cebulkę i czosnek podsmażyć, dodać suszone pomidory.
3. Przygotowane składniki zmiksować z ugotowaną fasolką adzuki.
4. Ze zmiksowanej masy formować kotleciki i obtoczyć w bułce tartej lub innej posypce (sezam, nasiona słonecznika itp.). Jeśli nie dodaliście jajka, wtedy bezpiecznej jest robić małe kotleciki, ja zrobiłam wielkie burgery i musiałam uważać przy przewracaniu.
5. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. 30 minut z jednej strony i 30 z drugiej.
Smacznego!
Dip paprykowy:
4 papryki
Umyć papryki i włożyć do piekarnika (podczas pieczenia kotletów). Obracać co jakiś czas. Po upieczeniu obrać ze skóry i zmiksować. Można doprawić solą do smaku.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz