Zainspirowałam się podczas lektury cudownej książki kucharskiej Jadłonomii.
Był tam przepis na "owsiankę" bezglutenową tj. - gryczankę - z płatków gryczanych.
Długo nie mogłam się przemóc - płatki gryczane...? Jakoś mi nie pasowało. Jednak gdy postanowiłam rozszerzyć moje poranne menu, głównie na rzecz dań bezglutenowych postanowiłam zaryzykować.
I odkryłam połączenie idealne! Kanapka Elvisa (smażony na maśle biały chleb tostowy z bananem i masłem orzechowym) przerobiłam na bezglutenowe śniadanie na ciepło i na pewno zdrowiej niż Król zwykł jadać.
Polecam spróbować, bo robi się błyskawicznie.
Składniki:
2 szklanki mleka roślinnego (ryżowe, owsiane)
1 szklanka płatków gryczanych gniecionych
2 łyżki cukru muscovado
szczypta kardamonu
masło orzechowe
banan
Przygotowanie:
1. Mleko z cukrem i kardamonem zagotować, dodać płatki gryczane, zmniejszyć ogień, mieszać do wchłonięcia.
2. Do gryczanki dodać masło orzechowe - w garnku lub na talerzu (ja daję łyżkę masła na porcję, w miseczce)
3. Dodać pokrojonego banana.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz