Miał być sernik na zimno, zaczęłam kombinować i wyszła mi masa "serowa" do pieczenia. Sernik bez sera rzecz jasna :) Kilka razy już robiłam sernik jaglany, jednak do tej pory korzystałam z dosyć zawiłego przepisu, aż znalazłam inny i... od razu go niechcący zmodyfikowałam. Z sernikami jaglanymi jednak próbować będę dalej, dlatego też zapowiadam, że to nie koniec sernikowo - jaglanej przygody.
Aha, i muszę się do czegoś przyznać. Od ponad czterech lat nie jadłam bananów w żadnej postaci, stąd tez ten przepis to wyjątek i jakoś mi ten bananowy smak przeszkadzał... Jednak bananowym zajadaczom może przypaść do gustu :) Więc tym bardziej kombinacji ciąg dalszy nastąpi... :)
Kruche ciasto (bezglutenowe)
150 g mąki kukurydzianej
80 g mąki ryżowej
3 łyżki ksylitolu (lub cukru nierafinowanego)
100 g oleju słonecznikowego nierafinowanego lub masła (w niewegańskiej wersji)
2-3 łyżki wody
(Jeśli nie zależy Wam na bezglutenowym spodzie spróbujcie z orkiszowym)
Masa serowa
250 g kaszy jaglanej (ugotowanej)
80 g migdałów (wcześniej namoczonych)
100 g mąki kokosowej*
500 l mleka ryżowego waniliowego (można spróbować wody)
1-2 banany (zależy jak mocno bananowy chcemy smak)
6 łyżek ksylitolu ( lub cukru nierafinowanego)
Polewa czekoladowa
3 łyżki syropu ryżowego (daktylowego lub z agawy)
1 łyżeczka kakao
ewentualnie rozpuszczony olej kokosowy lub masło klarowane (1 łyżka)
* można spróbować zmielić wiórki kokosowe na mąko - masło, jednak mąka kokosowa jest odtłuszczona, przez co bardzo chłonie wodę i zagęszcza ciasto. Ja kupiłam zapas na allegro (mąka kokosowa z kopry), bo była stosunkowo "tania" i teraz dodaję do różnych wypieków.
1. Składniki na ciasto kruche wymieszać i wstawić do piekarnika na 30 minut (180 stopni).
2. Namoczone migdały odlać i obrać ze skórki. (Ja zalewam wrzątkiem ponad poziom migdałów i zostawiam przynajmniej na kilka godzin najlepiej na noc)
3. Zmiksować migdały, następnie kaszę jaglaną. Dodać szklankę mleka i ksylitolu i długo miksować składniki na gładką masę.
$. Dodać resztę mleka i mąke kokosową i zmiksować, a na koniec dodać banany i zmiskować znowu.
5. Przełożyć masę na upieczony spód i piec w piekarnku przez ok. 1 h w 180 stopniach.
Na koniec polać ciasto polewą:
Zmieszać syrop z kakao, i ewentualnie z rozpuszczonym olejem kokosowym lub masłem klarowanym.
Gotowe!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz