Składniki
(na 30-40 pączków)
630 g mąki orkiszowej typ 650
200 ml mleka ryżowego
60 g cukru nierafinowanego
70 g drożdży
4 jajka
2 żółtka
200 g masła
Nadzienie:
dowolne :)
W moim przypadku były to przetwory truskawkowe zmieszane z konfiturą z jeżyn, zmiksowane i zagęszczone 2 łyżkami mąki ziemniaczanej.
Lukier:
kilka łyżek zmielonego na puder cukru trzcinowego / ksylitolu
łyżka - łyżeczka mleka ryżowego lub wody
Przygotowanie:
1. Podgrzać mleko do temperatury ciała
2. Dodać cukier, kilka łyżek mąki i drożdże. Rozprowadzić i odstawić na 15 minut.
3. Roztopić masło w garnuszku i odstawić do przestygnięcia.
4. Przesiać mąkę, dodać zaczyn i wyrabiać kilka minut, po czym dodać żółtka i jajka i znowu wyrabiać.
5. Na koniec dodawać stopniowo masło, wyrabiając ciasto.
6. Odstawić ciasto na 1 h.
7. Wyrośnięte ciasto rozwałkować na grubość ok. 1 cm, wycinać kółka, na środek nakładać nadzienie, zlepiać jak pierogi, po czym "zlepienie" umieścić na spodzie pączka.
8. Uformowane pączusie odstawić do wyrośnięcia na 30-60 minut.
9. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni 12-15 minut.
10. Gotowe pączki można polukrować.
Smacznego!
Przepis na paczki znalazłam tutaj
pączki nawet na drugi dzień w Metalzbycie smakowały znakomicie ! :)
OdpowiedzUsuń