środa, 24 grudnia 2014

Ciasto orkiszowo - pomarańczowe z makiem (wegańskie)


Ciasto, w którym się zakochałam będąc kiedyś  na warsztatach z pieczenia zdrowych słodkości w Orkiszowych Polach. Robi się je bardzo szybko (pomijając dodatkowe 5 minut obierania skórki z pomarańczy - ale warto!) i łatwo. W cieście całą magię robi aromat pomarańczy - dzięki sporej ilości skórki pomarańczowej, jak i dodatku soku pomarańczowego z tych "ogolonych" pomarańczy :) Przypominam oczywiście, że pomarańcze trzeba najpierw sparzyć wrzątkiem, a potem jeszcze porządnie umyć. Najlepiej jednak korzystać z eko pomarańczy (np. lidl), one nie mają tak potwornie pryskanych, śliskich skórek.
3 szkl mąki orkiszowej (razowej)
1 szkl maku
1 szkl cukru muscovado lub ksylitolu
1/2 szkl oleju nierafinowanego
1,5 szkl płynu ( woda gazowana i sok z wyciśniętej obranej pomarańczy)
2 łyżki octu jabłkowego
skórka starta z 1-2 pomarańczy (eko)
3 łyżeczki eko proszku do pieczenia

Przygotowanie:
Wszystkie składniki wymieszać, przełożyć na większą blachę i piec 45 minut w 180 stopniach.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz