poniedziałek, 22 grudnia 2014

Zdrowe pierniczki orkiszowe


Święta tuż, tuż...Coraz więcej cudownych zapachów roznosi się po domu. Czas przygotowań zaczynam od przygotowania pierniczków - wszak są to słodkości, które mogą leżeć najdłużej. Moje pierniczki są oczywiście orkiszowe :) Na bezglutenowe na razie nie chciało mi się porywać, wolałam zrobić coś co dosyć przypomina pierniczki tradycyjne. Za punkt ambicji postawiłam sobie, żeby w moich pierniczkach nie było ani cukru, ani ksylitolu. Chciałam dodać dodatek słodzący możliwie najbliższy naturze i postawiłam na melasę. Uwielbiam melasę z buraków - jest przepyszna w smaku (przypomina karmel), odżywia krew, zawiera żelazo, kwas foliowy i mnóstwo innych wartościowych substancji - wszak jest to "odpad" przy produkcji białego cukru - wszystko co wartościowe z buraka zostaje w melasie, a biała trucizna - uzależniający złodziej energii, odporności i zdrowia idzie dalej. Melasa z karobu natomiast, no cóż... MA charakterystyczny smak, który nie do końca mi odpowiada. Kupiłam ją kiedyś, żeby smarować nią chleb, naleśniki, jednak jej smak jest dla mnie za intensywny. Pomyślałam więc, że przemycę ją do pierniczków, a przemycić warto, oto 12 powodów dlaczego: Posiada szereg korzyści zdrowotnych m.in.: 1. Poprawia trawienie. 2. Obniża poziom cholesterolu we krwi. Nie zawiera "złego"cholesterolu 3. Działa jako antyutleniacz. 4. Może on być stosowany w leczeniu biegunki u dzieci i dorosłych. 5. Zawiera substancję czynną, która jest skuteczna przeciw astmie. Chleb świętojański jest również stosowany w leczeniu astmy i problemów wywołanych przez alergie. 6. Ma właściwości wykrztuśnie i polecany jest palaczom. Po kilku dniach stosowania zaczynają intensywnie odpluwać wydzielinę z płuc. 7. Nie zawiera kofeiny i jest polecany dla pacjentów z wysokim ciśnieniem krwi. 8. Może pomóc w profilaktyce raka płuc, jeśli używany jest regularnie. 9. Zawiera witaminy E i jest stosowany w leczeniu kaszlu, grypy, niedokrwistości . 10. Garbniki karobu zawierają kwas galusowy. Kwas galusowy jest przeciwbólowy, antyalergiczny i antybakteryjny. Jest również przeciwutleniaczem , działa przeciwwirusowo i antyseptycznie. 11. Jest on używany do leczenia polio u dzieci - kwas galusowy . 12. Jest bogaty w wapń i fosfor. Z tego powodu jest on wykorzystywany w walce z osteoporozą. Dodatkowo w porównaniu do proszku kakaowego ma lepszy stosunek sodu do potasu oraz wapnia do fosforu - chodzi o proporcje. Garbniki zawarte w karobie również hamują rozwój bakterii w organizmie.*
Tak więc poniżej przepis na zdrowszą wersję tradycyjnych pierniczków :)

500 g mąki orkiszowej razowej
300 g melasy z buraka lub karobu
100 g masła lub oleju nierafinowanego
1 - 2 jajka
2 łyżeczki eko proszku do pieczenia
2 - 3 łyżki przyprawy do pierników*:
- 3 łyżeczki cynamonu
- 1 łyżeczka kardamonu
- 3 łyżeczki goździków mielonych
- 1 łyżeczka gałki muszkatołowej
- 1 łyżeczka anyżu  mielonego
-1 łyżeczka kolendry mielonej
- 1 łyżeczka mielonej startej skórki z mandarynki lub pomarańczy
- 1 laska wanili

*lub kupnej, patrzmy tylko na skład, często znaczna większość to bezwartościowa mąka i cukier, a nie wartościowe przyprawy. Oczywiście niektóre składniki można pominąć lub dodać więcej np. ziele angielskie lub liść laurowy

Przygotowanie:
1. Rozgrzać piekarnik do 180 stopni. Stopić masło.
2. Zmieszać składniki suche - mąke, przyprawy i proszek do pieczenia
3. Dodać melasę, jajko i stopione masło. Wyrobić ciasto.
4. Od gotowej masy ciasta odkrawać małe kawałki, rozwałkować (lepiej wykrawa się z grubszego ciasta - grubość ok. 1 cm), wykroić. Piec ok 12 minut.
Obserwacje dotyczące zastosowania słodu:
Przy melasie z karobu wystarczy 1 jajko, ponieważ melasa jest bardziej płynne. Ciasto łatwiej się wałkuje i wykrawa.
Przy melasie z buraka trzeba dodać 2 jajka, ponieważ jest gęstsza. Ciasto trzeba ostrożnie wałkować, ponieważ łatwiej się rozchodzi, jednak można rozwałkować trochę cieńsze ciasto, ponieważ ciasto aż tak nie lepi się do blatu. W smaku również mi bardziej odpowiada melasa z buraku, ponieważ karob ma specyficzny posmak / aromat, jednak jest bardzo zdrowy.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz