niedziela, 21 grudnia 2014

Ciasto makowe z orzechami i jabłkami


Boże Narodzenie to czas, kiedy w kuchni tworzą się trochę inne potrawy niż jemy na co dzień. Potrawy wigilijne to kwintesencja zdrowej kuchni, zgodnej z porami roku. Zupa z karpia, kapusta, jagły, mak - to doskonałe składniki i potrawy, które działają na nas wzmacniająco w zimnej porze roku. Mak to doskonałe źródło wapnia - w 100 gramach zawiera go aż 1400 mg, podczas gdy tak reklamowane mleko to tylko trochę ponad 100 mg! Dlatego święta w słodkim wydaniu to dla mnie czas maku i rozgrzewających, poprawiających trawienie przypraw we wszelkich ciastach i piernikach. Na ten czas przepis na ciasto makowe - oprócz makowca i makiełek niech zagości również na Waszych stołach :)



Składniki:
1 szkl orzechów włoskich (posiekanych)
1 szkl maku
1 szkl mąki orkiszowej
1/4 szkl cukru muscovado  / ksylitolu
6 dużych jabłek (obranych, pokrojonych w kostkę)
1/2 szkl wody
2 jajka
4 łyżki oleju nierafinowanego lub masła (najlepiej klarowanego)
proszek do pieczenia (eko)
cynamon
kardamon


Przygotowanie:
1.Obrać i pokroić jabłka w kostkę, posiekać orzechy
2. Jabłka, orzechy i mak połączyć z wodą, cukrem i przyprawami i odstawić na 30 minut, by się scaliły.
3. Dodać mąkę, proszek do pieczenia jajka i olej, wymieszać.
4. Masę przełożyć do blachy i piec około 1 h w 180 stopniach.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz