środa, 24 grudnia 2014

Orkiszowe bułeczki maślane (na mleku kokosowym)




Nie jestem fanką pieczywa, ani tym bardziej bułek (na drożdżach!). Jednak przygotowując masę makową do różnych świątecznych wypieków, podjęłam się, że zrobię również makiełki. No i cóż - potrzebna bułka mleczna. Ehhh... Na samą myśl o bułce z białej maki, z białym cukrem i mlekiem w mojej zdrowej masie makowej... Zabrałam się za orkiszowe bułeczki. Jeśli ktoś chętny,oto przepis. Smacznego! ;)

100 g cukru
50 g świeżych drożdży
250 ml mleka kokosowego
100 g masła
500 g mąki orkiszowej

1. Mleko kokosowe podgrzać z cukrem, masłem i drożdżami do temperatury ciała.
2. Dodać mąkę orkiszową i wyrobić ciasto. Odstawić w ciepłe miejsce na 30 minut.
3. Z wyrośniętego ciasta formować kulki i przełożyć na blachę.
4. Piec w 180 stopniach 20-25 minut.
Gotowe!


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz