Nie jestem fanką pieczywa, ani tym bardziej bułek (na drożdżach!). Jednak przygotowując masę makową do różnych świątecznych wypieków, podjęłam się, że zrobię również makiełki. No i cóż - potrzebna bułka mleczna. Ehhh... Na samą myśl o bułce z białej maki, z białym cukrem i mlekiem w mojej zdrowej masie makowej... Zabrałam się za orkiszowe bułeczki. Jeśli ktoś chętny,oto przepis. Smacznego! ;)
100 g cukru
50 g świeżych drożdży
250 ml mleka kokosowego
100 g masła
500 g mąki orkiszowej
1. Mleko kokosowe podgrzać z cukrem, masłem i drożdżami do temperatury ciała.
2. Dodać mąkę orkiszową i wyrobić ciasto. Odstawić w ciepłe miejsce na 30 minut.
3. Z wyrośniętego ciasta formować kulki i przełożyć na blachę.
4. Piec w 180 stopniach 20-25 minut.
Gotowe!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz