wtorek, 20 maja 2014

Tarta z truskawkami i kremem kokosowo - jaglanym


Pojawiły się pierwsze polskie truskawki a wraz z nimi... ochota na coś słodkiego :) Już mnożą się w głowie przepisy na truskawki z bitą śmietaną, białą czekoladą, koktajle mleczne i jogurtowe... Otóż w moich przepisach nic z tego :) Co wcale nie oznacza, że nie będzie słodko i smacznie. Na dziś tarta z truskawkami - zrobiłam ją jeszcze przed śniadaniem w jakieś 30 minut, w tym 10 minut mojego zachodu. Szczerze polecam - warto poświęcić tę chwilkę, a potem raczyć się pysznym i zdrowym smakołykiem - bez wyrzutów sumienia i innych skutków ubocznych ;)

Składniki
Ciasto:
1 szkl mąki orkiszowej
1/2 kostki masła
1 jajko
2 łyżki syropu z agawy / innego naturalnego słodzika

Krem:
1/2 szkl kaszy jaglanej
2 szkl mleka kokosowego własnej roboty lub 1 szkl mleka kokosowego z puszki wody
1/4 szkl syropu z agawy /  innego naturalnego słodzika
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego

0,5 kg truskawek

Przepis na mleczko kokosowe:
100 g wiórek kokosowych ekologicznych
500 ml wrzątku

Wiórki zalać wrzątkiem i zostawić na chwilkę, po czym zmiksować w blenderze. Mleczko można przelać przez sito, ale do tego przepisu zostawiamy mleczko razem z wiórkami.

Przygotowanie:
1. Wszystkie składniki na ciasto wymieszać i wyrobić, przełożyć na formę do tarty , uklepać i wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni i piec jakieś 30 minut.
2. Kasze przepłukać na sicie gorącą wodą, zalać mleczkiem kokosowym, dodać syrop z agawy i ekstrakt waniliowy i gotować aż do wchłonięcia, po czym zmiksować ciepłą kaszę na gładki krem (ok 2 minuty na najwyższych obrotach)i przełożyć na wcześniej upieczony spód.
3.Pokroić truskawki ( gdy kasza się gotuję, a tarta piecze), po czym przełożyć na wierzch tarty. Gotowe!
Smacznego!




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz