Szybkich przekąsek ciąg dalszych :) Z poprzedniego wieczora został mi kisiel, więc aby przełamać owocowo - kwaśny przysmak zrobiłam budyń. Okazało się, że razem te przekąski smakują zaskakująco dobrze. Szczególnie w kokosowej wersji budyniu.
2 szklanki mleka ryżowego (waniliowego) - budyń waniliowy
1 szkl mleka kokosowego i 1 szkl wody - budyń kokosowo - waniliowy
1 łyżka syropu z agawy
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
4 łyżki mąki kukurydzianej
1. Mleko wlewam do garnka, dodaję syrop z agawy, ekstrakt waniliowy i cały czas mieszając do jeszcze zimnego mleka dodaję stopniowo mąkę kukurydzianą.
2. Cały czas mieszając, czekam aż budyń się zagotuję. Gdy się zagotuję mieszam aż zgęstnieje.
3. Jeśli wystarczająco nie zgęstniał można dodać jeszcze mąki kukurydzianej (najlepiej przez sito, żeby nie zrobiły się grudki).
Gotowe!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz