O zgubnym wpływie drożdży na nasz organizm, w którym to drożdże sieją spustoszenie w "eko- kręgach" słyszy się coraz częściej. Niezalecane ich spożywanie jest mi.in. przy kandydozie, pasożytach, gdyż drożdzę są świetną pożywką dla bakterii, a tych nie brakuje w naszych organizmach Jako, że chleb piekę na zakwasie potrzeba na drożdżowe bułki wyeliminowała się sama, ale na pomysł pizzy na zakwasie mój mąż chciał ukryć przede mną owy zakwas (a mnie wystrzelić w kosmos - na chwilę:) ) Poszukałam więc w internecie, pozamieniałam składniki i zrobiłam dwie wersje. Orkiszowa ma świetna konsystencję - idealnie się wałkuje, z bezglutenową już trochę gorzej, za to po upieczeniu jest taka chrupka. Aha! No i w sumie to nie wiem czy to do końca jest pizza, raczej połączenie pizzy z foccacią, bo ani tu typowego sosu pomidorowego ani "obkładu" nie ma. Za to jest to świetny pomysł na śniadanie lub na przekąskę na wynos - zamiast kanapki. Myślę jednak, że przepis na ciasto dobrze się też sprawdzi na "prawdziwszą" pizzę. Ciasto to ma też jeden plus - nie trzeba czekać aż wyrośnie. Uprzedzam jednak, że miłośnicy grubych, pulchnych spodów będą zawiedzeni. Ja jednak uwielbiam cienkie i chrupiące i szczerze mówiąc, ta wersja pasuje mi bardziej niż drożdżowa.
Składniki:
CIASTO ORKISZOWE
- 1 szkl mąki orkiszowej
- 1 szkl mąki kukurydzianej
- 3/4 szkl wody
- 1/4 szkl oleju (u mnie słonecznikowy nierafinowany)
- 2 łyżeczki inuliny
- 1 łyżeczka eko proszku do pieczenia z kamieniem winnym*
CIASTO BEZGLUTENOWE
- 3 szkl mąki kukurydzianej
- 3/4 szkl wody
- 1/4 szkl oleju (u mnie słonecznikowy nierafinowany)
- 2 łyżeczki inuliny
- 1 łyżeczka eko proszku do pieczenia z kamieniem winnym*
SOS
- 2 pomidory (sparzone, obrane ze skórki)
- 2-3 ząbki czosnku
- oliwa z oliwek ( na oko - jakieś 5 łyżek)
- duży pęczek świeżej bazyli
- lub/i suszone oregano - czubata łyżka
- łyżeczka soli himalajskiej
Przygotowanie:
1.Wszystkie składniki wymieszać w misce ręcznie lub robotem i wyrabiać ciasto kilka minut, po czym rozwałkować.
2. Wycisnąć lub bardzo drobno pokroić czosnek, zalać oliwą i dodać sól. Pomidory pokroić w kosteczkę i dodać do sosu wraz z drobno posiekaną bazylią lub suszonym oregano. Wymieszać.
2. Nałożyć sos i składniki i piec w piekarniku w 200 stopniach 20-30 minut w zależności od piekarnika.
Smacznego!
* Proszek do pieczenia, a właściwie wodorowęglan sodu też nie jest najzdrowszy dla naszego żołądka, dlatego polecam jego ograniczoną ilość w proszku z kamieniem winnym - naturalnym spulchniaczem lub jego pominięcie i dodanie samej inuliny - naturalnego prebiotyku. Obydwa składniki jak łatwo się domyśleć kupuję w sklepie ze zdrową żywnością.
wersja bezglutenowa
wersja okiszowa
wersja bezglutenowa
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz