Bardzo istotne jest jedzenie ciepłych śniadań. Mogą to być zupy lub gotowane zboże - na słodko lub wytrwanie - co kto lubi. Jednak jedzenie codziennie owsianki lub jaglanki może się kiedyś znudzić. Ostatnio więc gdy jaglanka mi jakoś zbrzydła, a owsianka dawno nie gościła na moim talerzu zostałam zainspirowana przez autorkę bloga Alaantkoweblw. Połączyła ona owsiankę z gruszką i... makiem!!! O moje szczęście! :) Od razu więc ruszyłam do kuchni - wszystkie składniki pod ręką - i tak od kilku tygodni zajadam to cudowne połączenie, dodając sporą porcję goździków mielonych i cynamonu. Mmm... pachnie świętami. Można dodać jeszcze skórkę pomarańczową i orzechy i już prawie wigilia :)
3/4 szklanki płatków owsianych
1,5 szklanki wody
1 gruszka
3 łyżki maku
1 łyżka miodu / melasy z buraków lub innego słodu
goździki mielone
cynamon
kardamon
1. Płatki owsiane zalać wodą i ugotować "na gęsto".
2. W międzyczasie obrac i drobno pokroić gruszkę, mak można przelać wrzątkiem na sicie.
3. Do gęstej owsianki dodać gruszkę, melasę i przyprawy.
4. Można jeść od razu, albo zostawić na chwilę, żeby mak trochę napęczniał.
Smacznego!
Koniecznie muszę spróbować, owsiankę uwielbiam a z makiem jeszcze nie jadłam :-)
OdpowiedzUsuń